Äger Google mina foton när jag laddar upp dem till Google-foton?

Det här är en bra fråga eftersom det kan vara lite förvirrande, särskilt med tanke på formuleringen Google valde att använda i licensavtalet för Google Foto.

Det berördes redan tidigt när Google Photos-tjänsten först lanserades.

När GPhotos först lanserades fanns det en oklarhet i avtalet som sa:

”När du laddar upp, skickar, lagrar, skickar eller tar emot innehåll till eller via våra tjänster ger du Google (och de vi arbetar med) en global licens för att använda, vara värd, lagra, reproducera, modifiera, skapa derivat (som de som resulterar från översättningar, anpassningar eller andra ändringar som vi gör så att ditt innehåll fungerar bättre med våra tjänster), kommunicerar, publicerar, offentligt utför, offentligt visar och distribuerar sådant innehåll. De rättigheter du ger i den här licensen är för det begränsade syftet att driva, marknadsföra och förbättra våra tjänster och att utveckla nya. Denna licens fortsätter även om du slutar använda våra tjänster (till exempel för en företagsinformation som du har lagt till i Google Maps).

Vilket lät som om du i grund och botten loggar över allt till Google i utbyte mot att använda deras gratis lagringsutrymme för att lagra alla dina foton.

Detta orsakade lite uppståndelse när detta publicerades av en bloggare.

Google kom senare i kontakt med den bloggaren för att klargöra blurb och lade till:

”Google Foton kommer inte att använda bilder eller videor som laddats upp på Google Foton kommersiellt för reklamändamål, såvida vi inte ber om användarens uttryckliga tillstånd.”

(Vilket jag bara vill säga är sant. För några år sedan, innan Google Photos lanserades, ville Google använda en av mina videor som jag hade på YouTube. Så de kontaktade mig helt och bad mig om mitt tillstånd att använda Det var också från en tid innan jag slog samman alla mina konton till ett och meddelandet från Google som bad mig om tillstånd skickades till ett konto som jag sällan använde.

Det, tillsammans med det faktum att jag inte ens visste att YouTube hade ett meddelandesystem, gjorde att jag inte såg meddelandet på nästan ett år. Då var de för sent, men helt gjorde det inte använd min video, som jag tyckte var cool eftersom den visade respekt. Hur som helst, jag ville bara lägga till den lilla sidoteckningen. Tillbaka till mitt svar nu.)

Detta var bara ett uttalande som gjordes till bloggaren vid den tiden, så de ändrade inte riktigt språket i avtalet.

Det var för ett par år sedan. Den nämnda lilla blurben finns kvar, och enligt vad jag kan säga förblir den oförändrad. där is dock en blurb som sitter framför den stora blurb som kan hjälpa dig att svara på din fråga. Det står:

Ditt innehåll i våra tjänster

Några av våra tjänster låter dig ladda upp, skicka, lagra, skicka eller ta emot innehåll. Du behåller äganderätten till alla immateriella rättigheter som du har i det innehållet. Kort sagt, vad som tillhör dig förblir ditt.

Det och uttalandet från Google verkar säga att du verkligen kommer att äga allt du laddar upp.

Hur som helst, om du planerar att stänga ett av dina Google-konton, kommer Google till och med att ge dig en tjänst som kommer att samlas allt som du har laddat upp till tjänsten, samla allt åt dig, komprimera alla filer till en snygg fil och sedan kan du antingen ladda ner den eller låta Google skicka den till dig så att du kan spara innan du fortsätter med att radera din Google konto.

Jag har gjort det tidigare när jag stängde ett av mina gamla Google-konton och kunde skapa en zip-fil för var och en av de Google-tjänster som jag använde och ladda ner alla my filer associerade med tjänsten.

Så jag antar att jag verkligen äger alla mina filer.

Jag blev ganska lång om det. Jag är för lat för att gå tillbaka och korrekturläsa, så jag hoppas att allt detta var vettigt och var till hjälp för dig på något sätt.

'Skål

Lämna en kommentar