Är 85mm bra för gatufotografering?

Alla har sin egen teknik för gatuarbete. David Sandoz tycker att en måttlig vidvinkel som hålls i midjenivån fungerar bäst för honom. Jag håller med honom om att interaktionen förändrar bilden. Jag vill oftast uppriktig skott med så lite interaktion som möjligt. Jag tycker att människor är helt fascinerande när de inte är medvetna om kameran.

Som en konsekvens använder jag en tvåkamera-inställning. Lita på mig när jag säger att ingen tvivlar på att jag är där för att fotografera människor. En kamera är inställd med lång zoom. Min favoritlins är en 55–200 mm på en Fuji XH-1. Ibland använder jag dock en 100–400 mm lins på samma kamera. Det är ett djur i storlek och återigen är det ingen som ser mig som är beslutsamma om mina avsikter. Å andra sidan med en mycket lång lins kan jag arbeta 30 meter eller mer från mina motiv som i princip inte är medvetna om mina aktiviteter. 55–200 mm linsen är dock liten och lätt och har gott om räckvidd.

Den andra kameran har en kort lins, till exempel en 14 mm eller 27 mm. Generellt sett är 27mm och 55–200mm mina linser. Området som jag fotograferar i dikterar för mig själva inställningen.

Din fråga är en 85mm-lins som är bra för gatufotografering och mitt svar är naturligtvis, liksom en 35mm-lins eller vilken ultrabred som helst och på motsatt sida är 200mm eller 300mm eller till och med en 600mm-lins bra för gatufotografering.

Linsens längd kommer att diktera hur du arbetar. Allvarliga / erfarna fotografer matchar helt enkelt linsen till hur de vill arbeta och på vilket avstånd de fungerar bäst för den situation eller plats där de arbetar.

Lämna en kommentar