Är Canon EOS 10-18 STM-objektiv bra för bröllopsfotografering?

Jag menar att du menar EF-S, Inte EOS. EOS är en serie Canon-kroppar. EF-S indikerar linser för Canons beskärningssensor.

Jag har inte erfarenhet av 10–18 mm, men jag har en EF-S 10–22 mm f / 3.5–4.5 som har ett liknande brännvidd. Jag är ingen professionell men här är mina tankar: det är ett osmidigt men visuellt slående fokusområde; fruktansvärt för porträtt, smickrande för ansikts- och lemproportioner och exceptionellt för att fånga vidsträckta godis och grupphandlingar; och det kan inte fånga skärpedjup för att rädda ditt liv. Här är några bilder på 10 mm så gott jag kan minnas. Ignorera jpg-nedbrytningen, eftersom det här är lo-fi-prover som jag drog av min Facebook som exempel på de element jag fokuserar på - observera ”planhet”, geometrisk [dis] proportionalitet och förmåga att fånga handling.

Bachata dansar i vardagsrummet i en blygsam lägenhet i kiseldalen. Som en introvert kände jag att det fanns kroppar packade axel mot axel. Linsen sprider ut den.

Ignorera överdriven HDR-behandling. Observera den stretchiga känslan som sällan skulle vara användbar i bröllop.

Konstigt nog, om du har rätt avstånd Kan tillåta en anmärkningsvärd, situationell nytta. Detta är en handhållen manuell HDR som tas några tiotals meter från närsidan av Tanah Lot, varifrån den gröna cirkeln finns i följande bild

Åtgärd fångad. Troligtvis beskurna eller linsen zoomades in - jag minns inte, och originalet med metadata förstörs antagligen.

Mer geometrisk distorsion.

Som du kan se är linsen inte för porträtt. Det är för vidvinkelvyer och alla tunnförvrängning det innebär. Oskarpa minskar naturligtvis vidvinkeln. Bildstabilisering behövs sällan av den anledningen. Vid 18 mm kan det vara användbart som en allmän lins.

Med brännvidden täckt är de återstående skillnaderna mellan 10–18 och 10–22 att 10–18 har en bländare på 4.5–5.6 och att den har en STM-autofokusmotor. Bländaren spelar helt enkelt ingen roll så anmärkningsvärt i det brännvidden, för vidvinklarna är ämnena platta ganska mycket jämfört med linser med djupare brännvidd. Autofokusmotorn spelar förmodligen ingen roll men STM är smidig och bra för videoövergångar; USM är snabbt och bra för stillbilder.

Om det vore jag, skulle jag förlita mig på en mer traditionell brännvidd (18–55, 24–70) för bröllopsarbete men också ha det extremt breda tillgängliga när jag vill fånga folkmassor, dans, scengodis etc. För porträtt 50, 85 eller 100 med snabb bländare (f / 2,8 eller lägre) är bättre. 70–200 att “nå ut och röra vid någon” är jättebra.

Lämna en kommentar