Är det ett bra beslut att köpa ett Nikon 50mm f / 1.8g-objektiv för porträttfotografering? Jag har redan en Nikon 24-120mm f / 4. Gör det en betydande skillnad? Jag har också en Nikon D750. Vad är några andra förslag?

När du läser massor av svar på din fråga, skulle jag komma ihåg den absoluta truism som alla fotografer arbetar lite olika sätt. Som ett resultat, för porträttfotografering, finns det vissa människor som älskar korta linser och andra som föredrar längre.

Medan det är sant att säga det där är linser som många fotografer upprepade gånger kommer tillbaka till när man fotograferar porträtt, i själva verket finns det Nej sådant som en icke-porträttlins.

Jag älskar att använda en 50 mm lins (ofta kallad "nifty 50") för porträtt personligen även om den poäng som andra har gjort om att inte komma för nära (på grund av potentialen för snedvridning) är väl värt att tänka på när du arbetar med det.

Det enda jag skulle göra om jag köpte en är att få ƒ1.4 snarare än ƒ1.8-versionen. Det är inte en stor skillnad men det fina med att äga en så stor bländarlins är möjligheten att använda ett kort skärpedjup och i detta avseende har ƒ1.4 kanten.

Nedan följer ett skott som jag tog på en Nikon 50mm ƒ1.4. Jag älskar det faktum att även om vänster sida av hans ansikte, i stort sett, är skarpt, bortom detta faller skärpedjupet i härlig mjuk bokeh.

Jag måste dock säga att även om jag älskar mina 50 mm, för ren porträtt, är min personliga övergripande porträttlins Nikon 135 mm f / 2 DC prime.

Nedan följer ett skott jag tog med den här linsen. Den stora fördelen med att använda den för porträtt är att den längre längden i kombination med Defocus Control möjliggör en otroligt mjuk bokeh och den är fortfarande otroligt skarp i den zon du har fokuserat på.

Ken Rockwell beskrev Nikon 135mm f / 2 DC som “... det bästa 135 mm-objektivet jag någonsin har använt”Och om du är nyfiken kan du läsa recensionen här: Nikon 135mm f / 2 DC recension.

För vad det är värt äger jag också en Nikon 105mm f / 2 DC som är en lika suverän porträttlins (Ken Rockwell recensionen är här: Nikon 105mm f / 2 DC recension).

Båda linserna är lysande att arbeta med, även om det lite längre arbetsavståndet du får med 135 mm kan göra vissa motiv bekvämare.

Om du därför letar efter ett alternativ till en 50 mm gör något av DC-linserna bra val.

Lämna en kommentar