Är det inte enkelt att fotografera?

Ja naturligtvis är det enkelt och så många andra intressen och hobbyer som man kan ha. Lätt är en underdrift och jag menar att man bara behöver äga en kamera och man blir inte bara en kameraägare utan kan kalla sig en fotograf och så när jag förstår vart batteriet går, vad måste man göra förutom att trycka på en knapp och pengar kommer att falla ur himlen.

Varför just häromdagen lyssnade jag på fotografilektor David duChemin utmanade mig att gå djupare in i hantverket och utmana mig själv att förbättra det jag redan har gjort och ta det till nästa nivå. Det föreslogs att jag skulle välja ett tema och göra en serie av kanske 20 bilder baserade på det temat där inga bilder är från samma plats och ändå på något sätt kopplas samman av det ena temat som ett av orden som föreslogs var ”Tidlös ”Och så är det inte så lätt.

Naturligtvis måste man ha humör, balans och spänning och färger läggs ut på ett samordnat sätt som inte tar observatörernas blick från ämnet. Sedan behöver vi några ledande linjer och något annat intresse som komplimangerar ämnet och inte tävlar med ämnet alls. Vi behöver bilden vara minimalistisk och inte vara en fullständig virvel av skräp och den måste vara perfekt exponerad och tydligt ha en tidlös kvalitet och så hur lätt är det och vad som eventuellt kan gå fel. Nu ska jag skjuta allt i färg eller svartvitt.

Jag tittade på en kort video om en fotograf som spelade in en historia för National Geographic och det tog honom nästan två år att samla alla bilder som han behövde för att sätta ihop sin berättelse och från de många tusentals bilderna att han bara fångade den slutliga berättelsen behövde åtta av dem. Hur lätt är det.

Lämna en kommentar