Är det möjligt för mig att ta ett månefotografi effektivt med min 55mm-200m-lins?

Ja, men resultaten kommer att se bättre ut vid en längre brännvidd. Här är ett tag med ett gammalt Tokina-zoomobjektiv (1979) på 500 mm, ungefär F11 vid 1/80 sekund, ISO 200 med en Olympus micro-4/3-spegelfri kamera på ett ganska tungt stativ och använder kamerans interna vibrationsminskningsrutin och en tidsfördröjning för att låta kameran och linsen sluta vibrera efter att jag tryckte på avtryckaren.

Månen har mycket låg kontrast och foton ser bättre ut där de är upplysta i en vinkel och kastar skuggor. Det här fotot har också förbättrats lite med mitt videoredigeringsprogram.

Det är viktigt att exponera månen som den tas i dagsljus; de upplysta delarna ÄR i dagsljus, starkare till och med än vad som går igenom atmosfären till jordytan. Om en för lång slutartid används, kommer Månens rörelse över synfältet att suddas ut.

Fokus är kritiskt; de minsta detaljerna jag har kunnat lösa är uppåt 6 eller 10 mil över - och för att få DET att jag var tvungen att använda 7 och 14X förstoring medan jag fokuserade. Det blir dock mindre uppenbart med 200 mm.

Lämna en kommentar