Är för mycket definition dålig när man fotograferar människor?

F: Är för mycket definition dålig när man fotograferar människor?

Bra fråga, Michael! Det brukade man definitivt tro så. Jag utbildades på ett mycket gammaldags sätt, med stort format (4x5 ″ och större) och retuschering av svartvita negativ på det negativa i sig. Vår skola hade till och med några gamla Taylor-Hobson Cooke-konvertibla linser som ansågs förstklassiga porträttlinser långt in på 20-talet eftersom de hade en viss obestämbar ljuskvalitet, lite mjuk men på något sätt inte oskarp. Du hittar dem fortfarande på eBay men jag vet inte om de skulle vara kompatibla med digitalkameror.

1978 köpte jag en studio från en pensionär fotograf och fortsatte att göra vad han hade gjort, porträtt och bröllop som bröd-och-smör-grundpelaren. Han hade haft studion sedan strax efter kriget och all hans utrustning var i stort format. Jag fortsatte att fotografera svartvita porträtt i stort format och retuscherade dem direkt på det negativa med hjälp av grafiter, färgämnen och till och med etsknivar för att ta bort glasögonbländning.

Jag använde nästan aldrig någon diffusion på kameralinsen. Jag var och är fortfarande en skarp freak. Jag kan ibland göra lite diffusion vid förstoraren men även det var sällsynt. Jag höll en svart nylonstrumpa sträckt på en broderram som kunde flyttas i ett cirkulärt mönster under förstoringsglaset. Den kan användas under längre eller kortare tider, kanske 10 eller 15% av exponeringen för att mjuka upp bilden.

Sedan det digitala har saker och ting förändrats radikalt, alla saker, inte bara själva grundfotograferingen. En av de största sakerna är farmor, guldstandard, Adobe Photoshop och något liknande program. Med tålamod och skicklighet kan du göra mycket mer än jag gjorde med ovanstående exempel (förmodligen någon gång på 1980-talet). Det finns också allt-i-ett retuscheringsappar och jag har en jag gillar.

Jag kan aldrig få någon att sitta för mig för användbara exempel så ...

Jag gjorde just denna skräck i mitt "Lightroom" med min skarpaste lins, en 30 mm makro, med en studsad blixt för att säkerställa en skarpast möjlig yucky-bild. Jag är 77 så det finns det. Detta är visserligen hårt men jag ville ha det exakt så för demonstrationsändamål.

Den här har gjort lite arbete, både i Photoshop för att hantera glasögonreflektionerna, och en snabb och smutsig utjämning med ett klick i en app som heter Portrait Pro 18. Ja, jag kunde göra det lika bra eller bättre i Photoshop men jag gör sällan porträtt mer och Portrait Pro gör i allmänhet ett rimligt jobb, och en del av er vet att jag är världens lataste fotograf. Men detta, även om det är en förbättring, kan ändå förbättras.

Om du jämför detta sida vid sida med de andra två borde du kunna se vad som har gjorts. Jag har antagligen tagit 20 år ledigt, särskilt den crepey halsen (önskar att jag kunde se ut så här - jag tror att jag gjorde en gång). Ändå är det fortfarande skarpt, vilket är hur jag gillar dem.

Det skulle vara väldigt enkelt att lägga till lite diffusion på ett separat lager, kanske lite mörk vignett längst ner, faktiskt försöka förvandla det till ett porträtt (vilket det inte är), men jag ville bara ge det bästa exemplet jag kunde .

Lämna en kommentar