Är Lightroom eller Aperture bättre för en blivande fotograf?

För det första är det bra att förstå vad Aperture och Lightroom gör, i motsats till Photoshop. Jag ger dig ett exempel från mitt eget arbetsflöde. Låt oss säga att jag fotograferar ett bröllop och tar 3,000 bilder. Det första jag ska göra är att visa bilderna i Lightroom eller Aperture och jag kommer att redigera mina bilder. Med redigering menar jag att jag ska välja vilka bilder jag vill behålla och vilka jag ska kasta ut (eller lägga i en bulkmapp). Låt oss säga att jag sedan har 1,200 bilder kvar.

Låt oss säga att de första tio bilderna är av bruden som gör sig redo i sin hotellsvit. Belysningen kommer att vara ungefär densamma i alla tio bilderna. Lightroom och Aperture möjliggör massredigeringar, vilket innebär att jag kan justera nivåer eller kurvor, mättnad, kontrast och en hel del andra saker på den första bilden och sedan tillämpa dessa ändringar på de kommande nio bilderna. Det här är underbart tidsbesparande när jag har 1,200 bilder att gå igenom. Jag kommer att gå igenom och finjustera justeringarna på varje bild men den här massredigeringsfunktionen påskyndar verkligen saker och ting.

När jag väl har gjort dessa grundläggande redigeringar av alla 1,200 bilder hittar jag vanligtvis någonstans mellan 10 och 20 bilder, av dem som behöver lite hårdkärna retuschering. Kanske finns det en fantastisk bild av bruden men hennes rynkor dyker upp lite för mycket. Eller kanske finns det en fenomenal bild av mormor i receptionen men hon har mat i tänderna. Det här är bilderna jag ska ta in i Photoshop eftersom Photoshop möjliggör retuschering som bara inte är möjligt i Lightroom eller Aperture.

Nu, för att svara på frågan: Min starka åsikt är att Adobe är den praktiska ledaren inom programvara för bildbearbetning och Lightroom är uppenbarligen gjord av Adobe. Såvitt jag vet har programvarukritikerna i allmänhet föredragit Lightroom framför Aperture. Programvaran bakom Lightroom har, till sitt förfogande, alla Photoshop-verktyg och så, även om Lightroom gör mindre än Photoshop gör, gör det det riktigt bra.

Om du med "blivande fotograf" menar att du är en relativ nybörjare rekommenderar jag att du använder Lightroom och Photoshop Elements. Det här är två otroligt kraftfulla verktyg som inte kostar armen och benet som Photoshop gör.

Lämna en kommentar