Bör Creative Commons-fotografering ha ett vattenstämpel?

I en anda av konst som den var i de gamla goda dagarna släpper jag nästan all min fotografering med en Creative Commons ShareAlike-licens, som gör det möjligt för människor att använda och återanvända mitt arbete på vilket sätt de vill så länge de krediterar författaren och släppa deras derivatarbete med en liknande licens. Men utan vattenstämplar är det enkelt på internet att av misstag (via bildsökmotorer, sociala medier och direkta hotlänkar) inte kreditera bilder eller helt enkelt inte veta var en bild ursprungligen kommer från även om du tänker kreditera författaren.

Så vad jag gör är att lägga till vattenstämplar i bilder jag lägger på webbgallerier (inklusive sociala medier och fotograferingswebbplatser), men att göra de icke-vattenmärkta originalen tillgängliga via en nedladdningslänk på min webbplats eller på begäran via e-post. Det här är av några anledningar:

  • Sociala medier i sin nuvarande form gör det svårt att dela fotografering med rätt kredit. Många postar bara direkt till målanvändarnas ström utan någon tydlig indikation på den ursprungliga författaren. Vissa bilder på sociala medier med automatisk vattenstämpel med uppladdarens namn gör att det av misstag ser ut som det var uppladdarens foto. I mitt fall är jag helt nöjd med att en bild används fritt, delas, vidarebefordras och läggs ut på någon av dessa plattformar med sina gränssnittsfel och förbehåll, så länge det ursprungliga vattenstämpeln är kvar, är det nog kreditera.
  • Jag är mindre orolig för "stöld" än bekvämlighet. Vissa människor vill bara dela foton de gillar med ett enda klick, och med ett vattenstämpel på plats kan de bara fortsätta och dela som de är på vilken plats som helst. Även om det alltid uppskattas när människor gör det, anser jag det inte absolut nödvändigt att manuellt ange krediter i bildtexterna om vattenstämpeln lämnas intakt.
  • Jag tar ofta fotografier i uppsättningar som är avsedda att berätta en historia eller uttrycka ett tema. När människor delar ett enda foto på ett Twitter- eller Facebook-flöde tar det det ur sitt sammanhang. Jag vill att andra ska kunna hitta hela uppsättningen; mitt vattenstämpel är bara min webbadress, som låter människor hitta originalet om de vill.
  • Jag anser att ett vattenstämpel är den digitala analogen till en målare som undertecknar sitt arbete i ett hörn. Jag försöker få vattenstämpeln att se bra ut snarare än att förringa bilden. Det är bara en signatur som säger "Jag gjorde det här" och betyder inte "Alla rättigheter förbehållna".
  • Jag vill att människor som tänker skapa CC-BY-SA-kompatibla derivatverk ska göra det från originalet med högsta upplösning, och inte från en kopia med låg upplösning från en webbplats för sociala medier. Därför vattenmärker jag lågupplösta kopior som används för delning, så att människor har möjlighet att hitta den ursprungliga högupplösta bilden, som inte är vattenstämplad.

Lämna en kommentar