Får läkare dela kirurgifoton?

Den här bilden togs förra året för att fira anestesilologens sista arbetsdag på vårt sjukhus (hon tog selfie och taggade mig på sociala medier):

För 8 månader sedan kom ett par internationella medicinstudenter från Turkiet och Slovenien till vårt sjukhus och på sin sista dag tog de också en bild i OR för att posta på sociala medier och taggade mig igen:

Jag bad sjuksköterskan att ta den här bilden för 4 år sedan som bosatt för mitt första ingrepp med en steril Hazmat-kostym:

Jag är killen i de blå glasögonen btw. : P

Jag vet att du delvis kan se patienten på alla bilder. Men kan du identifiera honom? Är vi utsatta för att göra en osäker, skadlig manöver på honom? Är bilderna grafiska eller bara människor som har kul på jobbet?

Det här är en bild jag just tagit från en lärobok i mitt bibliotek. Detta togs sannolikt med patientens undertecknade samtycke för distribution och publicering. Det inkluderar även någon form av censur (?) För att ge patienten en känsla av integritet, detta är vanligt för alla bilder som tas för akademiska eller forskningsändamål:

Jag jobbar med de flesta på bilderna ovan varje dag och de som inte längre arbetar med mig håller jag kontakt så ofta som möjligt och tar hänsyn till mina vänner. Jag vet att vi inte tänkt på något sätt att skada vår patients integritet och som du ser av det leende gillar vi alla det vi gör. 🙂

Jag ser det inte som ett tecken på respektlöshet gentemot patienten, snarare som det naturliga sociala resultatet av att arbeta på sjukhus 12+ timmar om dagen och skapa vänskap längs vägen i ER, OR, IR eller vilket rum du än råkar tillbringa tid med vårdpersonal under arbetstid, i kirurgi eller när du är på jour.

Jag har sett kollegor och medicinstudenter i sociala medier lägga upp bilder som är för grafiska eller respektlösa gentemot patientens identitet eller integritet och jag har träffat vårdpersonal och studenter förbjudna från sjukhus och till och med inför rättsliga åtgärder för att lägga upp sådana bilder. I vissa fall var personen i fråga helt enkelt omedveten om den moraliska skada han eller hon orsakade.

Min personliga två cent på detta är att om bilden är för akademiska ändamål ska patienten informeras och han / hon bör underteckna ett skriftligt samtycke för att bilderna ska publiceras och distribueras i medicinska läroböcker eller tidskrifter och åtgärder bör vidtas för att skydda hans / hennes integritet och integritet. Om bilden är för sociala medier eller bara för skojs skull bör ännu mer försiktighet tas i att inte skada patientens integritet.

Äntligen är det här en bild av mig efter proceduren som gör mitt grepp med min första sterila Hazmat-kostym eftersom Star Wars!

Jag hoppas det här hjälper. 🙂

Lämna en kommentar