Finns det en anständig, billig, konvertibel, monopod / stativ för fotografering?

Med tanke på priset på en monopod (Under $ 100USD är allt du behöver spendera, utan huvud), kanske du vill överväga att köpa dem separat.

Jag ska gå upp i priskedjan och visa exempel på vad du kan få:

Stativ som ser ut så här är inte bra. Rör inte vid dem:

De flesta billiga stativ är bokstavligen skräp och faller sönder i ett par års måttlig användning. De är också mycket oflexibla, kommer med fruktansvärda huvuden och är inte särskilt stabila. Dessa $ 60 stativ på Amazon är tillräckliga för att hålla en punkt och skjuta kamera eller mycket grundläggande spegelfria kit upp men om du har något tyngre kommer de inte att vara stabila eller robusta nog för långvarig användning.

Amazon.com: Dolica AX620B100 62-tums Proline-stativ och kulhuvud: Kamera & Foto

Min mamma har det här stativet och använder det med en liten Olympus-kamera med en kitlins. Det är tillräckligt för hennes lilla kamera under bra förhållanden. Hennes bilder är suddiga när det är vind. Jag borde veta, jag redigerar dem ibland åt henne. Jag skulle inte använda den med mina DSLR- och f / 4-zoomobjektiv. Det hävdar att det kan stödja 13.2 kg ... vilket är ett underbart exempel på hur meningslösa dessa siffror är. Det kommer att hålla 13.2 kg utan att falla sönder, men om du använde det med 6 kg kamerautrustning, skulle du tycka att det inte var upp till uppgiften.

Denna MeFoto är en touch tyngre än ovanstående Dolcia, och den är byggd betydligt bättre. Det kan vara ett adekvat val om du skjuter en spegelfri kamera eller liten DSLR som inte har stora linser. Jag skulle dock inte använda den med objektiv som är större än en 70–300 mm f / 5.6 zoom - och även då är det inte bra. Återigen kommer detta med ett huvud, och detta har också en avtagbar monopod. För $ 175US är det också ganska billigt. Det finns en ny version (Roadtrip Air) som jag inte kan rekommendera.

Amazon.com: MeFOTO Aluminium Roadtrip Travel Tripod / Monopod Kit - Titanium (A1350Q1T): Elektronik

Detta är en vanlig design nu - MeFoto är ett av de nyare stativtillverkarna (Benro). Det finns många kinesiska företag som verkar sälja samma stativ för mindre pengar. Här är ett exempel:

Amazon.com: Neewer Alluminum Alloy 67 "/ 170 cm Tripod Monopod med 360 graders kulhuvud, 1/4" Quick Release Plate och Bubble Level inklusive bärväska för DSLR-kamera, videokamera, lastkapacitet 33 kg / 15 kg: Elektronik

Det kan vara detsamma. Det kanske inte är. Det kan vara värt risken ... eller inte. Jag kan inte påstå om det är bra eller inte.

Mitt huvudstativ är en generation eller två äldre versioner av den här:

Manfrotto MT055XPRO3 Aluminiumstativ

Den är tung (5–5.5 kg för benen ensam), väldigt robust och passar inte i mitt bärbagage. Men det är inte ett skräp, och om jag bara måste ha ett stativ skulle jag kasta mitt resestativ och behålla det här. Jag behöver inte byta ut den på länge. Den har inte en avtagbar monopod, men den har en snygg trick-kolumn som kan sträcka sig från stativet horisontellt. Det är också mycket effektivt att faktiskt använda. Jag kan ställa in den och bryta ner den mycket snabbare än resestativet. Jag kommer aldrig * behöva * ett annat stort stativ.

En storlek mindre än i världen i Manfrotto är också fortfarande mycket för de flesta DSLR-kit (det skulle vara 190-serien). 190 är dock inte mycket billigare än 055.

Här är en billigare uppsättning ben som ser bra ut för pengarna:

Ovanför AC-1361 aluminiumstativ

Ett annat anständigt billigt varumärke är Slik. Innan jag fick min Manfrotto hade jag en så här och det fungerade bra för priset.

Slik 700DX Pro stativben (svart)

Om du ska spendera på ett trevligt par ben, rekommenderar jag att du tittar på måtten ganska noga. Jag är 5'8 ″ så jag behöver inte ett riktigt långt stativ - som sådan föredrar jag färre bensegment och behöver inte superhöga stativ. Men om du är 6'6 ″ bör du nog överväga en högre modell. Många billiga stativ är inte särskilt stabila när de är helt utdragna. Du bör också titta på hur höga benen går upp utan att förlänga mittpelaren. Att använda mittkolonnen är inte särskilt stabil.

Personligen har jag två stativ - ovanstående Manfrotto, men är inte liten eller lätt. Men det var billigare än mitt resestativ ...

Mitt resestativ är en MeFoto Globetrotter. Det är kolfibermodellen och är mycket mer kompakt och betydligt lättare än min stora Manfrotto. Den har en avtagbar monopod, och den är tillräckligt robust för att jag känner mig bekväm att montera 3000 dollar på den ... men den är inte perfekt för fotografering laddad, särskilt i porträtt. Det hanterar också mycket dåligt jämfört med Manfrotto, så jag måste bråka med det mycket mer. Ibland tar jag med mitt tyngre Manfrotto-huvud med MeFoto-stativet men det passar inte allt i väskan då.

Amazon.com: MeFOTO Aluminium Globetrotter Travel Tripod / Monopod Kit - Titanium (A2350Q2T): Elektronik

Kort sagt är det en kompromiss. Jag var tvungen att kompromissa ganska mycket för att komma till ett rimligt pris ($ 350), men mitt mål om ett anständigt stativ som jag kan passa i en väska uppnåddes. Jag kommer antagligen att få en dyr Gitzo någon dag.

Om du letar efter ett billigt stativ kommer min rekommendation att vara att få något som verkar överdrivet. Det är bättre för dig att få något som kommer att vara användbart om fem år än att du försöker få något som gör allt du vill till lägsta möjliga pris.

Och om du tittar på dessa $ 60 stativ, gör det bara inte. Spendera pengarna på en anständig monopod och vänta på ett bättre stativ.

Några anteckningar på huvuden:

Det här är ett pannhuvud. Panhuvuden är de vanligaste på billiga stativ. De är verkligen inte idealiska för fotografering ... eller video. De fungerar inte så bra om du inte kan få stativet själv.

Det här är ett kulhuvud. Den är perfekt för fotografering. De fungerar bra för både liggande och stående format och låter dig lossa huvudet, enkelt rama in bilden och dra åt huvudet medan du använder kameran på ett naturligt sätt. Men de är besvärliga att hålla fast på en monopod. De är också flexibla att använda när du inte kan få stativet helt plant, eftersom du har 360 graders frihet.

Detta är ett monopodhuvud. Den är gjord så att du kan vrida kameran i sidled när du använder en monopod. Ganska mycket krävs för att skjuta porträtt på en monopod. Ett huvud kostar nästan lika mycket som en monopod.

Detta är ett kompakt växelhuvud. De är ganska dyra (detta är en liten billig och handlar om $ 250US, en högkvalitativ nybörjarkula är ungefär $ 100). Stora som är avsedda att hålla filmkameror är tio gånger storleken. De används för foto och video där exakta justeringar behövs:

Detta är ett flytande huvud, vilket är den trevligare versionen av ovan nämnda pannhuvud. Det är ett dämpat pannhuvud, så att du kan få smidig panorering under video. Som ett vanligt pannhuvud kan det användas för fotografering eller video men är avsett för video.

Anständiga monopoder kan fås för cirka 50–80 dollar.

Anständiga stativben kan fås för ungefär $ 100.

Fantastiska stativben kör $ 200 + i aluminium.

Anständiga stativkulhuvuden börjar runt $ 75ish.

MeFoto Globetrotter är förmodligen en rimlig balans mellan pris, kapacitet och önskad funktion. Om du tycker att $ 225 är dyrt är det inte. Roadtrip KAN vara tillräcklig om du har en liten kamera. Du kan titta på de kinesiska kopiorna som Neewer jag noterade, men jag kan inte garantera dess kvalitet på något sätt.

Lämna en kommentar