Finns det något sätt att försöka utveckla ett fotografiskt minne?

Absolut. I mitten av 1960-talet fick jag i uppdrag att intervjua en advokat som var kandidat till borgmästare i staden där han bodde.
Jag heter honom: Lou Wallace, Madeira Beach, Florida.
Jag lärde känna honom väl när hans kampanj utvecklades. Vi slog det bra, för jag hade en genial IQ och hade kondenserat hans kampanjplattform på 44 sidor till 46 kolonn tum av typen. Han var imponerad av att en reporter kunde göra det utan att förlora känslan av sina argument.
Längs vägen betrodde han att han hatade en aspekt av sig själv: Han kunde inte glömma någonting.
Han förbjöd sina sekreterare (sju av dem!) Att skvallra i hans närvaro, för han kunde inte glömma något de sa. (De höll tyst när han var i deras del av kontoret. De fruktade honom men beundrade honom. Och han betalade dem löner utöver att föreställa sig för juridiska sekreterare den dagen.)
Eftersom min farfarsfar hade ett perfekt fotografiskt minne (och min far hade det, men inte så perfekt), blev jag fascinerad.
Han insåg att jag ville ha bevis.
Han sa, ”Ser du de böckerna där? Det är södra andra. Varje överklagandebeslut som fattas i detta distrikt. Välj en bok. ”
(Jag hade varit förvånad över att en småstadsjurist hade tre väggar fyllda med mycket dyra advokatböcker. De flesta advokater som jag kände använde lagbiblioteket vid tingshuset.)
Han tillade: "När de nya kommer in läste jag dem en gång."
Jag valde en volym slumpmässigt.
Han sa, "Välj en sida."
Jag valde en.
"Vilket sidnummer?"
Jag berättade för honom.
Han sa ja. Till vänster. Den sidan börjar så här ... ”Han fortsatte att recitera sidan, ord för ord, utan fel. Vid ett tillfälle slutade han. ”Det saknas ett komma där. De utelämnade det. Den borde läsa ... ”
Han tillade: "En dag kommer jag att vinna ett ärende om det felet."
Han hade rätt. Meningen behövde komma.
Då förstod jag varför detta enmans advokatbyrå hade sju sekreterare. Varför betalade han mer skatt än hela budgeten för staden Madeira Beach (han visade mig sin skattedeklaration). Varför han höll en sekreterare i tjänst 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. (Hans sovrum var bakom en dörr bakom skrivbordet. Han vaknade på natten och ringde sin sekreterare för att ta diktat.)
Han kunde, när som helst på dygnet, diktera en kortfattad längd utan att behöva öppna en lagbok.
Tyvärr begick han självmord ungefär ett år efter att jag träffade honom.
Jag förstår varför: Han kunde inte glömma. Det dåliga och det goda var alltid med honom. Till skillnad från de flesta av oss kunde han inte glömma det dåliga.

Lämna en kommentar