Folk säger att fotografier av mina konstverk ser bättre ut än målningarna i verkligheten. Vad ska jag göra?

Jag har haft samma upplevelse vid flera tillfällen där jag har sett en bild av ett konstverk och gillat det då - och när jag såg det var personen mycket mindre imponerad.

Mitt intryck är att detta händer av två skäl:

När vi ser ett konstverk reproduceras drar vi på något sätt slutsatsen att det finns mycket mer detaljer, klarhet, sofistikering i konsten som vi inte kan se i reproduktionen. När vi ser det 'personligen' kan våra förväntningar bli besvikna. Jag hade den exakta upplevelsen med Georgia O'Keefe-målningar som jag blev imponerad av i mindre tryck och besviken över verkligheten i full storlek.

Den andra möjliga orsaken är att när vi ser en bild som har reproducerats i en bok eller en affisch, så är vi det primas att ge den lite konstnärlig "tyngd" på grund av att den valdes att reproduceras.

Du kan testa detta själv genom att titta på ett album med bröllopsbilder. När albumet är detaljerat ser bilderna på något sätt bättre ut för att vi varprimasatt tänka på det sättet genom den detaljerade inställningen.

Jag hade en upplevelse i ett galleri i New York att se ungefär ett dussin bilder av en fotograf, tryckt väldigt stort och vackert. De var imponerande men när jag stannade för att hämta tillverkarens kort såg jag en portfölj med samma bilder i standardreklam, inte så snygga, 8 x 10 utskrifter. Jag insåg att själva bilderna var mycket mindre imponerande, till och med vardagliga. Jag hade varit imponerad av storleken och skönheten i tryckningen och kostnaden för inramningen - men jag skulle inte ha varit det.

För mer om priming, läs de första avsnitten av ”Thinking Fast and Thinking Slow” av Daniel Kahneman.

Lämna en kommentar