Har fotografer två typer av stativ?

Jag köpte mitt första stativ 1968, det var mitt enda stativ fram till 2015 då jag köpte mitt andra stativ. Det första stativet, ett Majestic, väger 13 kg. den har en sidoarm, vilket är ganska användbart och står stadigt i en kraftig vind. Det andra stativet är ett Induro med ett Induro-huvud, det är 4.5 kg med ett 2 lb-huvud. Majestic sträcker sig till cirka 7 fot medan Induro sträcker sig till 5–6 fot eller där ungefär.

En är mestadels ett studiostativ, men om jag är tillräckligt nära bilen för mina skott tar jag vanligtvis båda stativerna.

Jag skulle säga, om en fotograf gör mycket studio och in situ-arbete har de förmodligen två stativ, men varje fotograf har lite olika behov. Jag känner till några fotografer som helt har gett upp stativ. Personligen gillar jag dem mycket.

En av mina studenter kom konsekvent in för kritik med dessa utsökta foton. Det var välkomponerat, men mest intressant för mig var de dramatiskt skarpa.

Vi gick på en fotografering, jag och klassen, hon satte upp sin rigg, och den bestod av en av de minsta kameror som jag någonsin sett, den var liten. En mycket begränsad, billig kamera, och den fästes på det lättaste viktstativet som jag tror att jag någonsin har sett på nära håll. Kameran vägde förmodligen fyra uns och stativet kunde ha vägt 2 pund. Jag tittade på hennes arbete långsamt och medvetet, tittade på ljuset, fick på något sätt selektivt fokus på den lilla kameran, gjorde ingen redigering alls.

Ta aldrig bort kameran från stativet, inte ens när du reser uppenbarligen.

Även om hon tog min lektion många gånger, tror jag att hon till stor del var självlärd. Vad som intresserade mig, var hon förstod, att tekniken trumfade utrustning. Hon övade det och gjorde vad som helst som hon kände bäst för att få vad hon ville.

Jag önskar att hon skulle ha redigerat sina bilder, de var värda en korrekt bearbetning. Men för att vara rättvis förstärkte mantrat vad hon kunde uppnå med bara omsorg, "det är inte vad du har, utan vad du vet" som betyder något.

Lämna en kommentar