Har kameratelefonen förstört fotografering?

F: Har kameratelefonen förstört fotografiet?

Tack, Kelly, för en mer komplex fråga än den ser ut. Jag tror att det i viss mån beror på din definition av förstördoch fotografi.

Ed Kreiser tycker definitivt det: Ed Kreisers svar på Har kameratelefonen förstört fotografering? Ed tog examen i fotografi från en community college 1969. Jag tog examen i fotografi från en community college 1973. Vi är samtida. Jag hade en egen studio i 16 år men har inte tagit en bild för pengarna sedan 1995-ish. Jag nämner detta bara för att det låter som om Ed fortfarande försöker få ut en försörjning med en kamera - och det gör jag inte.

Det gör skillnad!

Jag fortsätter att utöva fotografering, både som hobbyist och enstaka uppdragsfotograf och skjuter evenemang pro-bono för ideella organisationer. (Jag stjäl inte bröd från proffernas mun - ideella organisationer har ingen budget för fotografering. De gör antingen utan eller gör det med - gissa vad - deras telefoner.)

Ed, å andra sidan, måste tävla med varje klutz med en telefon eller en pek-och-skjut. Om jag fortfarande letade efter något / varje betalande jobb, slår jag vad om att jag skulle ha en helt annan uppfattning om huruvida den allestädes närvarande telefonen förstör min karriär. Jag tror det kan vara. När jag var en proffs i många år var en av de svåraste sakerna jag var tvungen att göra att övertyga en potentiell kund om att de behövs mig. De behövs min skicklighet, min professionella skicklighet. Deras varumärke skulle se bättre ut, främja bättre, deras försäljning öka, om de anlitade mig för att skjuta deras grejer.

Men det var svårt att sälja; även om det var pre-digitalt fanns pushback. Jag ville få betalt vad jag trodde att jag kunde visa att jag var värd. Det var naturligtvis mer än de ville betala. Ofta skulle barnet i lagerrummet som kunde låna sin pappas Pentax skjuta jobbet utan extra lön, och det kan till och med vara "tillräckligt bra". Ibland var kontoret Polaroid ”tillräckligt bra”.

"Bra nog" var och förblir professionellens bugaboo.

Det absolut minsta jag ser idag för en halvvägs skicklig bröllopsproffs är $ 2,000 USD. Jag måste säga till det, min egen son och hans fru blancherade över det, men de ville inte att jag skulle göra det eftersom de ville att jag bara skulle "vara pappa." De hade en vän ... (ni vet vart det går). Men de hade också ett hemligt vapen: pappa. Jag åtog mig att coacha den unga amatören via många e-postmeddelanden (idag är hon DO i sitt tredje år av uppehållstillstånd och plockar aldrig upp en kamera). Hon klarade sig bra! Det gjorde jag också (du trodde inte att jag skulle lägga ner min kamera, gjorde jag det?). Men det här är ett speciellt fall. Jag slår vad om att tusentals par är besvikna att dela varje år när de litar på, i grund och botten, stockroombarnet med Pentax. Eller hans mobiltelefon.

Men jag jobbar inte. Jag har mest bara kul. När jag är på uppdrag är jag den totala professionella jag alltid varit; det finns i mitt DNA. Men att skjuta för mig själv, eh ¯ _ (ツ) _ / ¯ Men jag kommer alltid att bry mig om bildkvaliteten. Det finns också i mitt DNA. Jag är på Flickr och strikt kräsen vad jag ska visa.

Ärligt talat, jag är glad att jag är pensionär och inte längre i arenan. Jag tog kuddarna i 30 år. Det svåraste arbetet jag någonsin gjorde var i min studio, men ändå lyckades vi få det att betala för sig själv, vårt hem och uppfostrade vår son, men det var svårt. Så småningom misslyckades det och jag var mycket motstridig. I balans har jag aldrig haft fotografering mer än nu, sedan 2007, och digital.

Jag tror att det förmodligen är fler krap-bilder som tagits nu än någonsin tidigare under de 180 år sedan fotograferingen uppfanns, men rättvisa, det finns fler bilder, bra, dåliga och fula, som tas idag än någonsin någonsin någonsin! Enligt Buzzfeed togs cirka 2000 miljarder bilder årligen till år 86. En källa säger det nu 1.2 TRILLION bilder togs 2017. Det måste bero på att digitalt i princip är gratis. Inga fler film- och bearbetningskostnader. Jag tvivlar på om 10% av dessa bazilljoner bilder någonsin skrivs ut. Om de vore det skulle vi vara upp till våra ögonbryn i dem.

Jag skulle också satsa att 90% av dessa bilder är hemska, till och med att digitala kan vara så automatiserade att de nästan är dumtåliga. Så har kameratelefonen "förstört" fotografering? Maaaayyy-be. Eller inte. Jag är glad att jag inte behöver tävla. Men det har alltid varit dålig fotografering och kommer alltid att göra det. Så länge amatörer inte tävlar direkt med proffs brukar jag tro att det inte är värre idag än någonsin. Jag hoppas.

Lämna en kommentar