Hur är det att ha ett fotografiskt minne?

Det kan vara en fördel och en nackdel beroende på hur den används.
Jag har ett fotografiskt minne, men jag har inte alltid film i kameran, för att omformulera Steven Wright. Vissa dagar använder jag inte blixten eller glömmer att ta av linsskyddet.

Jag kommer ihåg att jag som barn - mindre än ett år gammal - badade i diskbänken efter middagen. Jag minns konversationens ljud (men inte innebörden), detaljerna i rummet och hur jag förstod vissa funktioner som inte tycktes vara meningsfulla som barn i den åldern men skulle vara helt förnuftiga för någon äldre.

Till exempel hade diskbänken två stora fönster (stora ur ett mycket litet barns perspektiv) framför sig. Fönstren var som två glansiga svarta monoliter. Mina bad skulle äga rum tidigt på kvällen, när solen hade gått ner, men mörkarna ännu inte hade dragits - det var mitt på vintern. Så det var kolsvart ute och fönstren reflekterade bara tillbaka ljuset och innehållet i rummet - inklusive rörelse för människor. Jag trodde att det fanns två versioner av mina familjemedlemmar: de som jag kunde se i själva köket och de som dök upp i monoliternas reflektioner - jag förstod inte tanken på en reflektion, men jag kan fortfarande se dem som tydligt som skärmen där jag skriver.

Mina familjemedlemmar tror inte att jag kommer ihåg dessa detaljer, med tanke på min ålder då, även när jag i detalj beskriver händelsen som de minns som barn och tonåringar. Det är en helt korrekt återberättelse av händelser som hände ofta under den första vintern i mitt liv, men för dem finns det inget sätt jag kunde ha känt till dem då eller komma ihåg dem nu.

Det faktum att du kan ge ett korrekt förstahandsberättelse om en händelse som du bevittnat och få andra att inte tro dig är en av de utmaningar du möter varje dag på olika sätt - ibland trivialt och ibland tragiskt.

När du kommer ihåg något som andra inte kommer ihåg på samma sätt eller som antyder att deras känsla för världen utmanas eller riskerar att skrivas om, hittar du vanligtvis inte en sympatisk lyssnare.
På en viktig nivå, genom att utmana vad andra kommer ihåg utmanar du deras identitet, hur de förstår världen och hur de söker, konstruerar och hittar mening.

När du kommer ihåg varje ögonblick som andra människor kommer ihåg vad de gjorde när Kennedy sköts, eller utmanaren exploderade eller tornen attackerades, kan du minst sagt oroliga människor. Du blir mycket medveten om djupet och bredden av kognitiv dissonans som människor använder (och inte nödvändigtvis med avsikt heller). Om du av misstag eller medvetet skulle reflektera över för människor att de uppvisar former av kognitiv dissonans, blir de frustrerade och arg. Du blir problemstillverkaren, en källa till störningar, arrogant och argumenterande. Å ena sidan är det ett riktigt intressant område att förstå om din familj, vänner och medarbetare - där ju djupare du går för att utforska detta desto mer kan du lära dig om en person. Samtidigt är det otroligt farligt och potentiellt dödligt när det gäller att bygga starka, varaktiga relationer.

Ett positivt undantag - det var en tjej som jag brukade se i en klass jag tog som jag aldrig pratade med under hela terminen. Hon var attraktiv och smart och rolig, och ändå pratade jag aldrig med henne trots att jag ville eftersom jag var inåtvänd och blyg. När hon gick ut ur det slutliga provet trodde jag att det skulle vara sista gången jag någonsin såg henne. Men det var det inte. Några år senare stötte jag på henne, helt av en slump. Jag frågade henne om hon var i en viss klass med en viss professor och naturligtvis kom hon ihåg att, ja, det var hon faktiskt. Oavsett anledning, med avståndet mellan de två händelserna kunde jag berätta för henne vad jag hade tänkt på hennes yngre jag och att jag så önskat att jag hade haft modet / sinnet att berätta för henne då. Inte överraskande var hon väldigt upptagen av mitt minne och de genuina känslor som jag delade. Hon var alltid trettio sekunder försenad, kom alltid förvirrad in, hade alltid ett stort kaffe från Incredible Edibles, hade alltid en paisley-halsduk som var på väg att ta sig av och satt alltid bakom, mot gången i ett trångt rum. Du kan bo i detalj och känslomässiga tillstånd från det förflutna med den fulla intensiteten i det ögonblicket, samtidigt som du har något av den självreflekterande distansering som tiden går.

Det är en form av känslomässig tidsresa: allt du kände och tänkte kommer tillbaka till dig men du har allt du känt och lärt dig sedan dess för att bättre hantera eller bearbeta ett förflutet som du kanske har velat ändra eller rätta till. För det mesta finns det ingen möjlighet att ändra det förflutna. Den här gången var det. På 24 timmar gick vi ut.

Du inser också hur mycket människor upprepar sig, hur de berättar samma historier och anekdoter om och om igen, oavsett om du har hört dem tidigare eller inte. Inledningsvis trodde jag att vissa äldre som jag kände helt enkelt var glömska, men jag tycker att det är fallet med människor i alla åldrar, bara vanligare när man blir äldre och det finns fler berättelser som tenderar att bli förkalkade i sin beräkning. Jag brukade vara störd av detta och har till och med sagt till berättaren att de redan hade delat berättelsen. Jag gör inte det här längre och inser att människor inte berättar en historia enbart för dig, utan också för deras fördel - eller till och med viktigast av allt. Historien om "den gången jag fick det ärret" visar att berättaren hade ett liv av äventyr, att de var roliga och kanske tråkiga och att de var ödesdigra att vara vem de är. Jag lät dem veta att det här är sjunde gången de berättar för mig att historien i vårt förhållandes historia (och, värre, sammanhanget med de tidigare sex berättelserna) inte hjälper dem. Du kan inte ens lätt prata om det faktum att människor upprepar sig mycket utan att familj och vänner blir defensiva om vad de delar med dig. Människor över 35 år har vanligtvis cirka 10-12 berättelser, 5-6 teorier och 3-4 saker som de verkligen hatar / älskar som de fortsätter att komma tillbaka till, som kretsar kring sina egna liv.
Beroende på ålder och erfarenhet kan de utöka sina berättelser om sig själva till att berätta om sina föräldrar, deras medarbetare, deras partner, sina barn. Men även dessa berättelser handlar nästan alltid om att de bearbetar sina egna 10-12 berättelser.

På trivial nivå - bokstavligen sett - när brädspelet Trivial Pursuit kom ut älskade mina vänner och familj att spela spelet, åtminstone för sin första tur. Och sedan, någon gång, fick jag min tur. Jag svarade fråga efter fråga till den punkten att i vissa spel skulle min första tur vara den sista turneringen i spelet. På nolltid kunde jag inte hitta någon som ville spela spelet. Jag var jerk, fuskare eller fanatiker som måste ha spenderat dagar på att memorera svaren bara för att visa upp. Jag var personen som förstörde spelet för alla andra.
Det finns en barrumsversion av spelet, TNT-nätverket. En del jerk som vinner varje spel i en bar är inte ett lyckligt resultat för de andra i baren.

En del av mina studier inkluderade en kurs om Milton och hans episka dikt, Paradise Lost. Dikten är över 10,000 rader. Ett test i kursen var helt enkelt att identifiera rader från dikten - inklusive talaren, boken, linjen och det dramatiska sammanhanget. Milton var en blind poet som hade memorerat sina primära texter: Bibeln och klassikerna etc. innan han blev blind och delvis var testet en läxa i ödmjukhet: Milton var stor. Vi var inte Milton och skulle aldrig vara det. Ingen förväntades få alla svar rätt. Testet var 80 minuter långt. Jag slutade på 20 minuter. Det var som att be någon att lista siffrorna från 1-50 och sedan bokstäverna i alfabetet i alfabetisk ordning.

En konstig rynka är att jag också kommer ihåg detaljer i drömmar mycket tydligt. När jag en gång drömde var jag på scenen med The Cult som spelade deras sång, She Sells Sanctuary. Jag är inte ett stort fan av bandet och medan jag hört låten på radio och i klubbar hade jag aldrig försökt spela den. Men där spelade jag - i en dröm - med bandet. Nästa morgon stod jag upp, gick till jobbet och kom hem nio timmar senare. Den kvällen, när jag gick ut genom dörren med en vän, nämnde jag min dröm och plockade upp min gitarr för att se om det jag spelade i drömmen var något som låten (efter att ha tänkt på fingrarna och oroligheterna). Till vår förvåning spelade jag låten från minnet, anteckning för anteckning, men utan att någonsin ha försökt spela låten tidigare.
I en annan dröm bara några dagar före doktorsexamen (renässansdrama) drömde jag om att jag tog provet och examen krävde att jag skulle utföra rollen som Hamlet. Så jag gjorde det. Från minne. Jag berättade för en vän om drömmen och hans svar var. . . men du spelade faktiskt inte rollen, du drömde bara om att du gjorde det. Jag svarade med att spela Hamlets öppningsscen.

Lämna en kommentar