Hur bra är Canon 50mm f / 1.8-objektiv för liggande foton?

Detta foto togs med ungefär motsvarigheten till en 50 mm-lins på en APS-C-kamera. Så säker, det är möjligt att använda en 50 mm lins som liggande lins. Men det är inte hela historien. Jag sköt cirka 30 foton för att skapa den här bilden. Det handlar om 100 megapixlar totalt, bestående av individuella överlappande 16 megapixelbilder.

Jag tycker faktiskt att detta är ett av mina favorit sätt att ta landskapsbilder. Det beror naturligtvis på att landskap ofta drar nytta av stora bildförhållanden. På en annan resa till Arizona tog jag bara med en kamera med en 50 mm linsekvivalent på fullbildskamera, och det kom verkligen inte i vägen för ett par fjällvandringar och massor av landskapsbilder.

Men även vid fotografering av kompositer behöver du verkligen en bredare lins för att fånga vad du vill ha med ett landskap. Detta är en annan 30-komprimerad komposit, men med en 24 mm-ekvivalent lins.

Och naturligtvis, även om det breda bildförhållandet ofta är vad du vill, är det inte alltid. Ibland är en 3: 2 eller 4: 3-bild bara det du vill ha, särskilt om en "stor himmel" är en del av det du vill fånga. Även om jag i det här fallet faktiskt reser nedför, använde jag fullbildsekvivalenten för en 60 mm-lins, bara ett tag.

Det är en mycket användbar övning att gå ut med bara en lins och försöka göra saker som du inte tror kommer att fungera med den linsen. Naturligtvis, om du handlar efter en lins, är jag inte säker på att en 50 mm skulle vara mitt första val för landskap. Men den normala brännvidden, 50 mm på en helskärm, 30 mm på en APS-C, 25 mm på en Micro Four Thirds-kamera, det är ett måste, IMHO, om du alls fotograferar med förstklassiga linser. Vilket du borde.

Du kan täcka mer område - vidvinkelobjektivets punkt - med flera bilder avsedda för en komposit. Det är värdelöst för handling, men för det typiska landskapet, inte ett problem. Du hamnar naturligtvis med en högre upplösning än kamerans sensor. Du kan alltid minska i skalor om du inte vill behålla hela saken. Om du går åt andra hållet kan du inte använda en vidvinkelobjektiv för att sub för en normal eller tele, det enda alternativet är beskärning, och det sänker upplösningen mycket snabbt. Så om jag bara hade en att välja någon aktivitet skulle jag gå med det normala i vidvinkel.

Jag förstod inte alltid detta. När jag var sexton sparade jag faktiskt mina fönstertvättpengar och köpte en 17mm f / 3.5 Soligor-lins för min Olympus OM-1, före en 5-veckors familjeresa till väst. Det var ingen hemsk idé, men fotokompositionering på den tiden var inte heller någon praktisk sak.

Lämna en kommentar