Hur får man spelningar som konsertfotograf

Min erfarenhet är att platsen är det sista stället att fråga. Jag skjuter spelningar mycket men gör det för skojs skull. Jag har ett orelaterat dagjobb och älskar att gå på spelningar och staden jag bor i (Brighton) har en livlig underjordisk musikscen. Att ta bilder får mig att känna mig del av det. De flesta av mina vänner är musiker och / eller promotorer. De allra flesta lever inte av det. Det finns inga pengar att vara en underjordisk musiker, det finns högst bensinpengar och öl. Då och då kan ett av banden släppa ett album och behöva några promoskott. Det kan finnas en tvåsiffrig budget för den. Allt är gjort på en skosnöre.

Arrangörer lyckas ibland få finansiering från Arts Council och lägga ut en festival. De vet att pressen kommer att vara där och de vill inte riskera att inte ha några bilder om en tidning inte skickar sin egen bild. De kommer gärna säkra sin egen fotograf för att täcka hela evenemanget och vara villiga att betala. Om de känner dig och ditt arbete och de vet att du är pålitlig kan de nå ut till dig. Utöver det, om tidningarna faktiskt använder dina foton, kommer de också att betala dig för dem. Jag har fått flera bilder publicerade i tidningen The Wire. De betalar inte mycket men de betalar religiöst. Jag behövde aldrig nå ut till dem för att få uppdrag, de skulle få min kontakt via promotorn.

Slutligen, när du väl har tagit dig genom dörren i en tidning, kan de söka dig i framtiden för att fråga dig om du skulle vara intresserad av att skjuta något lokalt för dem. Onlinepublikationer har ofta en mindre budget men du kanske bara får ett pit-pass till en större show i ett band som du normalt skulle vara villig att betala 30 pund för att se. Värt för den roliga faktorn.

Mitt råd är:

  1. Börja göra det för skojs skull, skjut evenemang som du vill se ändå. Vänta inte med att bjudas in eller erbjudas pengar. Visa upp, skjut, gör ditt bästa, bygg ett rykte, få vänner, njut.
  2. Var pålitlig. En promotor kommer inte att anställa dig om du är en av de killarna som normalt kommer att komma förbi för den sista akten (eller vilken handling som händer med deras kompisar), ta några bilder och ta sedan två veckor att bearbeta dem. Tänk på varje spelning som om det var ett betalt uppdrag. Var i tid, skjut supporthandlingar, fånga hela upplevelsen, bearbeta foton inom en dag eller två. Min erfarenhet är att människor kommer att betala dig för att vara pålitliga mer än någonting annat.
  3. Lägg dina foton där ute. När jag tror att det kanske inte är så vettigt att lägga ut foton på Facebook längre (att publicera och märka foton är den överlägset tråkigaste delen), kommer jag ihåg hur jag en gång fick ett pit-pass för hela Squarepusher-spelningen (inte det vanliga 15 minuter och du är ute med affären) för att jag smög min kamera förbi säkerheten vid en tidigare och arrangören hittade mina balknäppor på Facebook och gillade dem. Om ett lokalt okänt band kommer tillbaka till dig och frågar om de kan använda en bild på sin bandsida, säg bara ja. Chansen är att bartendern fick bättre betalt än dem den kvällen. Be dock om kredit, få ditt namn där ute.

Några av mina favorit lokala framträdande skott, mestadels improvisationer:

Lämna en kommentar