Hur fungerar fotografiskt minne? Är det en cool supermakt som vilka filmer låter dig tänka?

Eidetiskt minne i allmänhet kommer ihåg sensoriska data framför betydelse. Så fungerar det. Du lyckas komma ihåg mycket av vad du ser eller hör eftersom du inte distraheras av vad det betyder eller varför det händer. Du hör en mening som en ljudsträng snarare än som en mening. Det betyder att din hjärna inte behöver räkna ut vad meningen säger medan den sägs. Tänk på tider när du har lärt dig en utländsk sång bara fonetiskt utan aning om vad orden betyder.

Eidetiskt minne är fantastiskt för de tidiga stadierna av att lära sig språk. Ett spädbarn som lär sig sitt första språk kan inte veta vad meningar betyder i början, men kan lära sig ljudet och genom att placera dem i deras visuella sammanhang börja associera ljud med mening.

Eidetiskt minne behöver inte ha hög upplösning. När jag var 6 hade jag fortfarande ett fotografiskt minne, men jag kunde inte titta på en sida och memorera hela sidan. Jag kunde emellertid memorera hela meningar genom synen. Jag använde det för att lära mig att stava utan hänsyn till fonetik eller etymologi. Jag såg bokstavligen varje skrivet ord som en bild som hör samman med ett ljud. Jag tappade mina föräldrar genom att insistera på att de ”ritar bilden” av varje nytt ord jag hört. Som ett resultat kunde jag stava vilket ord som helst i min ordförråd.

Nackdelen med eidetiskt minne är att det beror på att du inte analyserar data när du går. Analysen måste ske någon annan gång. Jag brukade behöva sitta i ett mörkt rum i slutet av en dag och spendera en timme eller mer på att sikta igenom dagens sevärdheter och ljud för att ta reda på vad de menade.

Om du inte gör analysen i realtid, men väntar till senare för att göra det, kommer du att hitta det mänskliga samhället besvärligt. Folk förväntar sig att du förstår vad de säger inom några sekunder efter att ha sagt det, inte några minuter eller timmar senare.

Så vid något tillfälle kräver åtminstone full språkanvändning åtminstone en förmåga att stänga av det fonografiska minnet till förmån för en meningsbaserad uppmärksamhet, där analysen pågår.

Anledningen till att de flesta inte har eidetiska minnen efter en tidig ålder är att när de lär sig att sätta på analysen blir de vana vid det.

Vissa människor har mindre vana än andra. Jag kan stänga av vanan att analysera för närvarande bekvämt några minuter i taget. Andra människor kan inte göra det på en sekund. Har du någonsin sett någon bli rasande eftersom det fanns människor runt dem som talade ett främmande språk de inte kände? De blir arga för att de återvänder till den situation de befann sig i när de först lärde sig språk, när de inte kunde räkna ut vad orden menade just nu. Och det avbryter vanan att ständigt räkna ut betydelser. Det som gör dem rasande slappnar av mig. Jag gillar att kunna stänga av den analytiska vanan.

Lämna en kommentar