Hur kunde Will snabba läsa i Good Will Hunting? Var det ett resultat av hans fotografiska minne? Läste han bara mycket och så småningom läste han snabbt?

Det finns forskare som kommer att bestrida någons förmåga att läsa i den hastighet som visas i filmen. Andra kommer att ringa in och säga att de kan läsa så snabbt. Mitt tänkande (och baserat på min egen personliga erfarenhet) är att även om jag aldrig nådde den hastighet som gjorde det möjligt för mig att läsa en hel sida på en gång, kunde jag läsa, vad som verkade för en observatör, hela stycken åt gången . Med tanke på att jag inte har en IQ eller ett fotografiskt minne, skulle jag acceptera karaktärens förmåga att läsa så snabbt som möjligt. Jag tror att allt ligger i förmågan att känna igen ord. Ju fler ord du kan känna igen snabbt, desto snabbare kan du läsa.

Jag minns att jag såg en ung tjej på Johnny Carson-showen (leta upp den om du inte kommer ihåg det) som hade deltagit i Evelyn Woods snabbläsningskurs, hon läste ett kapitel i en bok genom att följa fingret nedåt på sidan och vrida sida i ungefär samma hastighet som Will gjorde. Hon frågades sedan av Johnny och fick alla frågor rätt. Han valde boken och hon hade förmodligen aldrig läst den ...

Så, baserat på det faktum att han aldrig glömde ett ord efter att han läst det en gång, skulle hans ordigenkänningsförmåga vara utanför listorna! När han väl har sett ett ord skulle han känna igen det. Hans hastighet skulle då baseras på hur snabbt han kan assimilera ordet till sammanhanget, och med tanke på sin IQ i filmen borde den karaktären ha kunnat följa med.

Kom ihåg att det bara var en film, men jag tänker att det finns människor som kan läsa så snabbt.

Min .02.

Lämna en kommentar