Hur man berättar var ett foto togs

Om den togs av en GPS-aktiverad kamera (de flesta smartphones) finns platsen i datafilen.

I det här fallet är platsen för detta foto lätt att känna igen.

Golden Gate Bridge är ikonisk.

För det här fotot finns det ingen chans för GPS-data. Det här var en Kodachrome-bild skjuten långt innan GPS fanns.

Genom att söka efter den här bilden på Google finner jag att det är Cumberland Falls i Kentucky.

Om Google inte känner igen ditt foto måste du ta på dig detektivhatten. Finns det några identifierare på bilden? Registreringsskylt? Gatuadress? Kännbara människor? En aktuell tidning? Är det här fotot en del av en uppsättning? Titta på de andra bilderna för ledtrådar. Lägg upp på sociala medier och be om hjälp. Jag publicerade nyligen det här fotot av min mormors lärarskola 1916:

Jag visste att det var en grundskola i Terre Haute, IN. Jag listade min mormors namn och publicerade det på Facebook-sidan ”Om du växte upp i Terre Haute”. Jag frågade efter skolans namn. Jag fick över 100 reaktioner, 35 kommentarer och 12 olika förslag på skolans namn. Jag fick också svar från en person som kom ihåg mig från högskoledagar och letade upp min mormors namn i en kommersiell katalog som identifierade henne som lärare vid Rea School.

Jag har också deltagit i identifieringen av bilder som tagits här i Rochester, NY. En låda med Kodachrome-bilder hittades när man städade ett hem efter en död i Florida. Vi engagerade det fotografiska historiska samhället. På en eftermiddag identifierade vi många av de fotograferade platserna och fotografen.

Var ihärdig. Få in så många människor som möjligt. Om du kan ge en hjärtskärande historia att söka, kan ditt inlägg bli viralt och få tusentals människor inblandade.

Lämna en kommentar