Hur man betygsätter Panasonic Lumix DMC 100-serien som en professionell fotograf

Menar du dmc-lx100? Tja, det var tillräckligt bra för att få mig att byta från min Sony A77ii till en Panasonic gx85 för att gå med min LX100. LX100 är i grunden en Panasonic gh4 med en fast multi-aspect-lins. Detta innebär att antalet pixlar i varje bild förblir detsamma när du väljer bildförhållande. Så även om du bara får 12.7 mp i varje bild ändras det inte även om du gör något som 16x9 vilket skulle vara mindre pixlar per bild än det ursprungliga 4x3 bildförhållandet. Jag säger bara detta för att även om det är mindre än den inbyggda 16mp av gh4-sensorn, är gh4 inte alltid 16mp om du skjuter på något annat än 4x3, så det är inte en dålig sak. Den nya LX100mk2 är samma idé, men är nu 17mp och är i grunden en baby gh5.

Sensorn är en mikro43 ... inte den största men ändå ganska jätte stora. Svagt ljus är inte perfekt men det är bra på grund av den snabba linsen. Video är jättebra - jag använder den ofta som en b-kamera, och den blandar sig med nästan vad jag blandar med den ganska bra. Det stora är dock linsen. Objektivet är fantastiskt och har en liknande skärpa och bättre bländare än $ 800 Panasonic 12–35 mm f2.8. Det är bara så bra.

Såvitt professionellt arbete beror på vad du vill göra. Gatuskytte? Ja. Landskap? Ja. Live musik? Ja. Huvudskott / modell? Antagligen inte. Medan linsen är VACKR, har jag över tid funnit att modeller förväntar sig att se något som ser ut som en “pro” -kamera och ofta kan vara lite konstiga när de ser något mindre än vad de normalt förväntar sig. För vänner spelar det ingen roll, men om du vill sälja dina tjänster för headshots osv kan du ofta få bättre resultat av dem med en kamera som är skit men större.

För vad det är värt, tar jag bara min gx85 till platser där min lx100 inte har riktigt räckvidd för min gx85 + teleobjektiv, där jag måste ha en riktigt bred bländare och längre lins, som när jag tar med min 25mm f1.7 eller 45mm f1.8 lins, eller för modellarbete. För 90% av min fotografering använder jag min lx100. Det är bara så bra. Den nya lx100mk2, även om jag inte kommer att uppgradera, är ännu bättre när det gäller upplösning, autofokushastighet och användbarhet med den fantastiska nya pekskärmen.

Lämna en kommentar