Hur man lär mig fotografering på egen hand

Tack för A2A.

Toms Thomas har redan pekat på dig en riktigt bra resurs med handledning och förklaringar. Några saker jag vill lägga till:

 • Det spelar ingen roll om du väljer att gå till Nikon eller Canon eller något annat märke: de är alla bra märken med ett brett utbud av bra kameror (oavsett vad fanboys från varje märke kommer att berätta).
 • Som Toms sa, gå till en grundläggande DSLR (begagnad eller ny, det är upp till dig). Jag fick en Canon EOS 2.5D för 100 år sedan (även kallad Rebel). Kroppen säljer för cirka 380 € nytt i Nederländerna, och du kan få det i ett kit med en bred kombination av linser (oftast med linserna 18–55: i Nederländerna som säljs för cirka 420 € nya, inklusive ett batteri och charcher)
 • Ta många bilder. Inte bara lär du dig att ta dem, du kommer också att upptäcka vad du faktiskt gillar att fotografera. Jag gillar personligen landskap: min utrustning är nu inriktad på detta mål.
 • Du vill snart uppgradera din utrustning. Börja med att uppgradera dina linser och håll inte tillbaka dem (naturligtvis av anledning). Objektiv är en riktigt bra investering och du kommer förmodligen att använda dem under många år framöver, även länge efter att du har uppgraderat din kamerahus flera gånger. Låt oss berätta om linserna jag köpte och varför:
  • Jag började med kitlinsen som jag fick med min Canon EOS 100D: en 18–55mm-lins.
  • Jag upptäckte på min semester att jag verkligen saknade bristen på zoom, så jag köpte en Tamron 70-300mm (som säljs nu i Nederländerna för cirka 380 €), vilket var nästan lika dyrt som min kamera. Det är fortfarande ett mycket bra zoomobjektiv och en bra investering (bättre få en sådan lins än en billig lins).
  • Då blev jag trött på begränsningarna för min kitlins och bestämde mig för att uppgradera den: jag köpte en Canon EF-S 15-85mm, som idag säljs ny för cirka 650 €. Ganska investering, men definitivt värt det.
  • Kamerabutiken nära mig stängde ned och hade en stor försäljning. Jag fick därmed en Sigma 180mm f2.8: en primärlins perfekt för makrofotografering. Numera säljer nytt för cirka 1400 €. Jag fick 50% rabatt, annars skulle jag aldrig ha köpt det. Denna typ av lins är riktigt bra för att ta bilder av buggar och sådant. En primärlins är förresten en lins som har en fast brännvidd: du kan inte zooma med den. Men det har verkligen optimerats för denna bestämda brännvidd, så vid 180 mm får du riktigt bra bilder.
  • Och eftersom jag verkligen gillar att ta landskapsfoton köpte jag äntligen en Canon EF-S 10-22mm (säljs numera för cirka € 400), som har ett riktigt brett synfält utan att vara ett fiskögolins. Du kan fånga riktigt vidsträckta landskap med detta.
  • Med alla dessa fantastiska linser använder jag fortfarande min Canon EOS 100D: det räcker fortfarande för mig. Men när jag väl är redo att uppgradera min kamerahus kommer jag fortfarande att använda dessa linser. Bättre investera lite extra i linsen än att få den finaste kameran.
 • När du köper en lins, få ett standardfilter att sätta framför det. Om du tappar linsen skulle du bryta filtret och inte linsen. Investera också i ett bra filter! Om du köper ett objektiv på 500–700 euro bör du också köpa ett filter av god kvalitet (cirka 100–150 euro). Det är slöseri att sätta ett dåligt filter framför en bra lins. För din kitlins är detta inte särskilt viktigt (kitlinser är billiga).
 • Medan vi pratar om filter ... kan du också använda ND-filter (mörka filter) för att göra allt mörkare. Detta gör att du kan använda en längre exponeringstid och få till exempel trevliga strömmande floder. Du kan också använda gradvisa ND-filter för att bara mörkna himlen så att du kan få ett fint foto av både landskapet och molnen.
 • Du behöver inte vara en Photoshop-guide. Det gör jag verkligen inte. Canon ger lite programvara med din kamera som låter dig göra några grundläggande saker. Nikon har lite bättre redigeringsprogramvara (min pappa har en Nikon). Om du vill ha riktigt bra programvara, skaffa Adobe Lightroom (du får photoshop med paketet, men jag bryr mig inte så mycket om det). I Lightroom får du snygga saker som linsekorrigering. Det kostar cirka € 130 per år. Vad jag gör är att köpa superpaketet på 500 pixlar runt maj: du får premiumkontot + lightroom (och photoshop) till ett rabatterat pris som är ganska billigare, vilket är vad jag gör.
 • Mycket viktigt: börja fotografera RAW-bilder. Eller RAW + jpg. Med RAW kan du redigera dina foton så mycket mer än bara JPG. Jag är ingen mjukvaruguide, men även jag kan få en hel del mer av mina bilder.
 • Självstudierna som Toms tillhandahöll kan förklara saker som iso, bländare och så mycket bättre än jag kan. Men för att ge dig en grundläggande idé:
  • Lägre ISO-värden ger mindre korniga bilder, men är ganska mörka i svagt ljus / mörka miljöer. Om det finns tillräckligt med ljus, gå till lägsta möjliga värde (jag använder ISO 100 som standardvärde)
  • Bländaren ('f' -värdet) låter dig fokusera på ett visst objekt. Ett lågt värde ger dig ett litet område som är i fokus och mycket suddighet runt det (trevligt för en porträtt eller en blomma), medan ett högt antal blir mycket i fokus (ganska snyggt för landskap: Jag använder oftast f / 18 för landskap).
  • Slutartiden är något du definitivt borde spela med. En kort slutartid gör att du kan fånga föremål i snabb rörelse (få den fågeln!), Medan en lång exponering gör att du fortfarande kan få en fin bild i en mörk miljö eller få en "rörelse" -effekt (snyggt för vattenfall).
  • Naturligtvis är zoomvärdena, brännvidden, inte så svåra: ett lägre värde betyder att du får en överblick (15mm ger dig ett brett landskap) medan ett högt värde ger dig en mer zoomad bild (300mm ger dig en när- upp av det lejonet under det avlägsna trädet).
 • En annan sak jag bara av: få din dslr sätt innan din semester och öva lite med det. Jag köpte min Canon EOS 100D några dagar innan jag åkte till Sydafrika: Jag läste manualen i planet. Inte så perfekt.

Låt oss nu visa några bilder för att ge dig en grundläggande uppfattning om vad som är möjligt.

Låt oss först börja med några bilder som jag tog med min kitlins (18–55mm).

Här ser du en kuduhona i Kruger Park, i Sydafrika. Jag hade knappt kameran och linsen på en vecka när jag tog det här fotot.

Och här ser du fotot efter att jag justerat några skjutreglage i ljusrummet. Jag beklagar nu att jag bara sköt fotot i jpg och inte i RAW.

Här ser du tabellberget i Kapstaden, sett uppifrån. detta är ett exempel på ett landskap som tas med kitlinsen, och inte justeras av programvara och sådant. Så detta har ett ISO-värde på 100, en bländare på f / 18 och en brännvidd 18 mm.

Det här är en slända som jag också fotograferade i Sydafrika. Trots att jag zooma in så långt jag kunde (55 mm) var jag tvungen att komma riktigt nära (jag tror att jag var en meter eller kanske en halv meter bort). Jag hade tur att det inte flög iväg för snabbt. Jag använde en lägre bländare (f / 5.6) och en kort exponeringstid (1/320 s). Du kan se att omgivningen är suddig och sländan inte: det beror på den nedre bländaren.

Låt oss nu titta på några bilder som jag tog med de bättre linserna:

Här ser vi tre bilder av ett isländskt landskap (Landmannalaugar), alla tagna på samma plats. Jag tog dem alla med mitt Canon 15–85-objektiv och använde en brännvidd på 16 mm. De hade alla en ISO på 100 och en bländare på f / 18. Ingen av dessa bilder redigeras: så här rullade de ut ur min kamera. I den första använde jag en exponering på 1/25 s. Som du kan se är landskapet trevligt, men molnen syns inte riktigt. I den andra använde jag en exponering på 1/125 s. Nu kan du se molnen, men landskapet är för mörkt. Jag löste detta i den sista bilden. Jag använde ett gradvis ND8-filter: detta mörknade himlen. Exponeringstiden är 1/25 s, men eftersom himlen är mörkare kan du se molnen.

Och efter lite tweaking i Lightroom får du:

Och här ser du en trädstam vid en strand nära Lietzow, på den tyska ön Rügen. Jag tog det här fotot sent på kvällen, kl 22:10. Det var ganska mörkt, så jag använde en lång exponeringstid: 30 s. Detta gjorde att jag fortfarande kunde använda en bländare på f / 18 (den fina landskapsinställningen) och en ISO på 100.

Och här ser vi ett foto av en halvtimme senare, med samma inställningar: på andra sidan vattnet fanns fyrverkerier. Genom att använda den långa exponeringstiden kunde jag få flera fyrverkeriexplosioner vid samma foto.

Här ser vi en röd skaft, en fågel jag såg på Island. Jag tog detta med mina Tamron 70–300 zoomlinser vid 300 mm, med f / 5.6, en exponering på 1/125 s och ett ISO-värde på 100. Jag var ett par meter bort, men med en sådan brännvidd kan du få fågel riktigt stor på ditt foto. Du kan också se att bakgrunden är suddig eftersom jag använde en bländare på f / 5.6.

Detta är en närbild av en lunnefågel som jag tog med Sigma 180 mm. Jag använde en bländare på f / 2.8, en exponeringstid på 1/500 s och en ISO på 100. Jag hade tur att jag kunde komma riktigt nära fågeln (jag var ungefär 1 meter bort!).

Låt oss nu titta på olika brännviddar:

Här ser vi utsikten jag har från min takterrass. Detta foto har en bländare på f / 18, ISO på 100 och exponeringstid på 1/6 s. Brännvidden är 10 mm: Jag tog den här med mitt Canon 10–22 mm-objektiv. Vänligen fokusera på lägenheten i mitten av bilden.

Nu har vi samma vy vid en brännvidd på 15 mm: Jag tog detta med mitt Canon 15–85-objektiv. För resten använde jag samma inställningar. Du kan verkligen se skillnaden i synfält: på föregående bild kan du se sju gula fläckar per våning vid den där lägenheten till vänster, medan du på den här bilden bara kan se fyra. Men låt oss hålla vårt fokus på lägenheten i mitten.

Nu använde jag mitt 10–22 mm-objektiv med en brännvidd på 22 mm, det maximala zoomade jag kan få med det objektivet. Samma inställningar gäller för resten.

För det här fotot använde jag en brännvidd på 50 mm (och naturligtvis använde jag mitt 15–85 mm-objektiv). Detta är en mycket använd bländare och ligger ganska nära den maximala zoomnivån jag kunde få med mitt kitlins (18–55 mm). Jag tog det här fotot med min 15–85 mm lins.

Nu har vi zoomat in till en brännvidd på 70 mm, den minsta längden jag kan få med min Tamron 70–300 mm (som jag använde här). Och även om jag fortfarande använde f / 18 och ISO 100 använde jag nu en exponering på 1/10 s.

Detta har en brännvidd på 85 mm, det maximala som mitt 15–85 mm-objektiv kan ge mig (som jag använde för det här fotot).

Nu ser vi lägenheten med en brännvidd på 104 mm (jag var inte för mycket uppmärksam, därför att jag inte var exakt 100 mm). Naturligtvis tog jag detta med min Tamron 70–300 mm.

Här använde jag min Sigma 180mm-lins på - naturligtvis - 180 mm.

Nu har vi zoomat in till 209 mm (än en gång var jag inte så försiktig). Naturligtvis med min Tamron 70–300mm-lins.

Och detta är den maximala zoom jag kan få: 300 mm med mitt Tamron 70–300 mm-objektiv.

Jag hoppas att detta kan komma igång. Ha kul, och ta många bilder!

Lämna en kommentar