Hur man säkerhetskopierar Google Photos

Så nu när automatisk synkronisering mellan Google Foto och Google Drive försvinner, hur kan du vara säker på att dina foton och videor säkerhetskopieras säkert?

Det är faktiskt ganska enkelt. Dina foton kan säkerhetskopieras till Google Foto antingen via mobilappen eller med Googles säkerhetskopierings- och synkroniseringsprogram för Windows och macOS-system.

Ett par anteckningar först. Om du bestämmer dig för att ta bort Photos-appen från din Android-telefon kommer Backup och Sync inte att stängas av automatiskt, så du vill stänga av den innan du blir av med appen. (Detta är inte fallet med iPhones.)

Om du laddar upp dina foton i det som Google kallar ”Hög kvalitet” (med andra ord, med Googles komprimering) räknas de inte mot din lagringskvot. Men om du laddar upp dem utan komprimering (i vad Google kallar "Originalkvalitet") kommer de att göra det, och om du laddar upp stora foton kan du ta slut på lagringsutrymmet mycket snabbt. Om det händer och du inte vill köpa ytterligare utrymme är det en bra idé att stänga av appen.

Säkerhetskopiera foton från en telefon

Om du använder en Android-telefon är det en ganska säker sak att du redan har appen Google Foto.

  • Om du inte gör det, ladda ner det från Play Store eller App Store och öppna appen.
  • Tryck på ikonen med tre rader och välj "Inställningar".
  • Tryck på "Säkerhetskopiera och synkronisera."
  • Se till att växeln "Backup and Sync" är inställd på "on". Du kan också ställa in ett antal andra funktioner här; till exempel om videor också säkerhetskopieras, om säkerhetskopieringen också kan göras med hjälp av din mobildata eller bara via Wi-Fi, och om andra mappar (förutom din kameramapp) på din enhet också ska säkerhetskopieras.

Säkerhetskopiering från ett Windows- eller Macos-system

Om du laddar upp foton från en kamera till din dator kan du också säkerhetskopiera dem till Google Foto med en separat app.

  • Gå till Googles sida för dess "Backup and Sync" -app. Ladda ner, installera och starta appen.
  • Klicka på "Kom igång" och logga in på ditt Google-konto.
  • Välj om du bara vill säkerhetskopiera foton och videor eller andra filer också. Klicka på "Nästa".
  • Vid den här tiden kan du välja från vilka mappar du vill spara dina foton. Du väljer också om du vill att dina foton ska sparas i "Hög kvalitet" eller "Originalkvalitet."
  • Om du klickar på “Avancerade inställningar” längst ner på sidan kan du välja om du vill synkronisera dina datorfiler med din Google Drive. (Detta är annorlunda än den automatiska synkroniseringen som fram till nyligen inträffade med Photos eftersom det görs frivilligt via den här appen och kan innehålla andra filer förutom foton.)
  • Klicka på "Start". Dina foton kommer att börja säkerhetskopieras; när appen är klar kan du gå till Google Foton på webben och hitta dem där.

Du kommer att se en ny ikon i det övre verktygsfältet. Om du klickar på ikonen kommer den att berätta vilka filer som nyligen har överförts och vilka som hoppades över, antingen för att de redan fanns i Google Foto eller för att de var för stora (75 MB eller 100 MP för foton, 10 GB för videor) eller för liten (under 256 x 256).

En sak att tänka på: om det här är viktiga foton för dig, av professionella eller personliga skäl, kanske du vill överväga med hjälp av ett komplett program för säkerhetskopiering (som säkerhetskopierar dina data till en separat enhet) eller tjänst (som säkerhetskopierar dina data till molnet), eftersom de kan tillhandahålla ytterligare verktyg och mer varierade återställningsalternativ.

Lämna en kommentar