Hur man tjänar pengar som frilansfotograf i Dubai

Frilansfotograf Dubai

För länge borta är de dagar då det att vara resefotograf helt enkelt innebar att du sköt fotografering för en viss resetidning eller tidning. Världen är inte så enkel längre, och konkurrensen i fotografivärlden har aldrig varit högre. Men ändå är jag ganska säker på att det finns fler "resefotografer" på planeten nu än någonsin - kolla bara dina Instagram-flöden.

Så om resefotografering som en traditionell karriär dör, hur tjänar dessa människor sina pengar? Jag önskar att jag kunde ge dig svaret på den frågan, men jag kan inte. Dessa dagar har alla en annan metod för att tjäna pengar. Allt jag kan göra är att berätta min historia och hur jag lyckas hålla mig från att sova under en bro varje natt - men knappt.

Först lite om mig

Jag är en 30-årig resejournalist från Kanada. Under de senaste 5+ åren har jag arbetat som en digital nomad runt om i världen. Under den tiden har jag satt min fot i cirka 80 länder på 6 olika kontinenter. Jag började som reseskribent. Snart började jag ta foton för att stödja mina artiklar. Det tog inte lång tid förrän jag insåg att jag mycket föredrog att skapa bilder än att skriva. Fotografering blev mitt val av läkemedel och jag jagade ljus varje chans jag fick.

Var och hur jag tjänar mina pengar

Innan jag går in i "hur", låt mig berätta om "hur mycket". När jag reser världen spenderar jag i genomsnitt 2,000 dollar per månad. Det inkluderar boende, transport, mat osv. Jag har inget hem, så att $ 2,000 faktiskt är hela mina utgifter. Så för att hålla mig från bostäder som inte är under bro måste jag göra så mycket varje månad ... men helst lite mer. Och innan du frågar: nej, jag har inga besparingar, jag har ingen förvaltningsfond och nej jag har ingen sockermamma (även om jag vill ha en).

I allmänhet följer jag vad jag kallar ”The Octopus” -strategin för inkomstgenerering. Efter två år med att försöka göra det i traditionell journalistik insåg jag att du som frilansare måste försöka ha händerna i så många olika krukor som möjligt för att överleva. I grund och botten, om jag kan ha åtta olika inkomstkällor till $ 2 per månad, gör jag mina $ 8. Och om jag tappar en inkomstkälla är det inte världens ände. Det här är de olika källorna som mina händer sträcker sig mot.

Utnyttja sociala medier

På gott och ont är de rikaste resefotograferna idag inte nödvändigtvis de bästa fotograferna utan de som är bäst på att marknadsföra sig själva. Varumärken, turistnämnder, restauranger och hotellkedjor tävlar ständigt om att fotografer med stort namn ska använda sin utrustning, besöka sina destinationer, äta maten och bo på sina hotell.

Naturligtvis finns det mycket pengar i det för de större namnen. Faktum är att några av de stora Instagrammers i grunden kan tjäna pengar på att dra nytta av deras ensamhet. Tro mig, jag har sett dagens priser som några av dessa Instagram- och YouTube-stjärnor debiterar och låt oss bara säga att de borde kunna undvika att leva under broar.

För människor som jag som har ett ganska blygsamt socialt media som följer - 44k på, 5Facebook3k på Twitter och 22k på Instagram - att tjäna pengar som detta är inte något jag fokuserar på eller litar på. Ändå kommer uppdrag som detta från tid till annan.

År 2019 arbetade jag med ett stort bilmärke, ett hyrbilföretag och ett par turistnämnder. Hittills, 2019, har jag inte arbetat med någon, men det beror främst på att jag inte har gjort mina egna saker. Det finns en balans mellan att gå vart du vill och var pengarna är. Tyvärr för min plånboks vikt har jag alltid bara gått dit jag vill och tar bara emot klienter som detta om det är bekvämt.

Blogging

Före 2014 var bloggning min huvudsakliga inkomstkälla. Jag tjänade pengar på min blogg via reklam och utnyttja min publik. Men 2014 kraschade mycket av denna inkomstström för mig trots att mina trafiknivåer ökade markant. Ändå, medan bloggen inte riktigt tjänar mycket pengar längre, leder publiken jag får på min resefotografiblogg (som drar cirka 1,400 unika besökare varje dag) läsarna till andra inkomstströmmar.

Till exempel ledde en produktrecension som jag gjorde i december 2014 människor till produkten på Amazon via en affiliate-länk. Den produkten sålde extremt bra, och folk köpte också andra saker bra de handlade. Den anslutna länken gav mig ett ganska öre. Naturligtvis är det inte alltid hållbart. I januari och februari tjänade jag 300 respektive 400 dollar från affiliate-försäljning. I mars tjänade jag bara 50 dollar.

Youtube

Youtube är en inkomstkälla jag har drivit på ett tag. Jag började använda YouTube för över 2 år sedan i Afrika när jag började på min episka skoterresa från Bamako till Kapstaden. Men jag lärde mig snabbt att YouTubers vill lära sig saker, inte se någon gubbe på en $ 600-scooterkamp genom Kongo

Undervisning

Jag tror att det är fler som vill lära sig fotografering än det finns människor som vill köpa bilder. Och av den anledningen har undervisningen blivit en stor inkomstkälla för ett stort antal fotografer. Faktum är att några av världens mest tjänande fotografer inte alltid är de mest begåvade, utan de som kan undervisa effektivt. Många fotografer säljer böcker, videohandledning och värdworkshops för att hjälpa till med att komplettera sina inkomster.

Jag har börjat göra detsamma. Faktum är att min resefotograferingsverkstad i Peru är slutsåld och pågår nästa månad. Men jag har ännu inte tjänat några pengar på undervisning 2015, men som jag nämnde kan det vara en anständig inkomstkälla för resefotografer som har publik och gillar att lära sig yrket.

Freelance Travel Writing

Mitt arbete som frilansande reseskribent har varit en slags reservkälla för mig sedan jag flyttade in i fotografivärlden. Jag gör det egentligen bara när jag känner att pengarna är snäva - så ja, jag gör det i princip varje månad. De flesta av de reseskrivande kunderna idag är online och de betalar inte som de brukade. Ändå gör jag tillräckligt skriftligt för att betala en del av räkningarna. Jag har hittills varit i genomsnitt cirka 400 dollar per månad 2015 genom frilansskrivande.

Så, hur mycket tjänar du ???

Att göra lite snabb matematik säger att jag har tjänat cirka 2,325 dollar i månaden som resefotograf 2015. Jag tror dock att det är lite säkert och är förmodligen närmare 2,600 dollar.

Ja, jag vet att det är ett ganska magert liv. Speciellt när du spenderar 2,000 dollar per månad. Men hur många människor kan säga att de får resa varje dag i sitt liv? Visst, jag skulle gärna tjäna mer, men jag har inga klagomål. Dagligen får jag se platser och göra saker som människor spenderar sina liv för att njuta av. Jag skulle inte byta ut min karriär för någonting just nu.

Slutsatser

Sanningen om "läror" med online fotograferingsstudier 2019 är att kvaliteten på bilderna som produceras ofta är mindre viktig än den som sköt bilderna. Man kan säga, och många säger, att resefotografivärlden har sålts ut till högst budgivare. Många av världens främsta resefotografer utforskar inte längre och letar inte längre efter nya och spännande platser att skjuta utan går där pengarna är. Som sådan har många "resefotografer" nu blivit "företags- / marknadsföringsfotografer”.

Men kan du skylla på dem? Fotograferingsvärlden har förändrats avsevärt under de senaste 5-10 åren. Aktierna är nu fyllda med foton från alla hörn av jorden som tidskrifter och tidningar kan dra från. Resefotografer, i sin traditionella form, blir förbrukade.

Trots det tidigare uttalandet tror jag att resefotografisamhället är starkare än det någonsin har varit. Ja, traditionella former av inkomstgenerering dör, men den växande världen har öppnat tusen olika dörrar för dem som är villiga att ta riskerna för att göra det i branschen. Och ja, det finns en hel del konkurrens där ute i resefotografivärlden, men samhället är starkt och mängden kamratskap snarare än svartsjuka i branschen golv mig absolut nästan varje dag.

Lämna en kommentar