Hur många foton kunde 1 TB innehålla?

Hur stora är dina foton? I vilket format sparas de? Som standard beror detta på kameran du använde, men du kan också justera den efter hand.

Som ett exempel tenderar foton som tagits med min smarta telefon att vara JPG-filer runt 1 MB per bild. Men när jag använder min DSLR-kamera tenderar JPG som sparats från det att vara 4 MB i storlek (dock mycket bättre kvalitet).

När du väl har det är det bara matematik (bara en delningssumma). 1 TB = 1 000 GB = 1 000 000 MB. vilket innebär att jag kan ha en miljon bilder från min telefon eller 250 tusen bilder från min kamera.

Observera att de är absolut bästa fall, jag har inget annat på enheten, inget operativsystem, inga program och inga andra filer. JPG-filernas foto är inte större än de storlekarna (inte alltid eftersom varje bild varierar). Men det ger en anständig indikation. Jag skulle sannolikt inte förlita mig på dessa siffror exakt, bara en ballpark-figur av vad jag kan förvänta mig.

Om jag bestämmer mig för att ändra något, t.ex. ställa in kameran för att spara i RAW-format, blir filerna enorma. Det är t.ex. en 20MP-kamera, om du sparar den i rå RGB-format betyder det att den använder 3 byte för varje punkt för att lagra det röda gröna och blåa värdet för den punkten. Så 3Bx20M = 60MB. I så fall kan jag bara lagra cirka 16 666 bilder på den 1 TB-enheten.

Ändra formatet till något annat, säg PNG, sedan ändras det igen. Tänk på PNG som om jag ZIP varje av dessa råa filer. Det kan bara ändra en bild något och en annan blir mycket mindre. Beroende på vad som finns i bilden, hur mycket var och en av de angränsande pixlarna skiljer sig från varandra. Det kommer sannolikt aldrig att vara så litet som JPG-formatet (som slänger lite kvalitet för att tvinga filen ännu mindre), men det borde minska från 60 MB nedåt - jag kan nog säga i genomsnitt mellan 20% och 50% av originalet storlek, så cirka 10 MB till 30 MB per PNG-fil.

Lämna en kommentar