Hur mycket litar professionella fotografer på efterbehandling?

Jag har svarat på denna grundläggande fråga flera gånger. Här är en från mindre än en dag sedan: Charles Haacker svar på Är det fusk att använda Photoshop för att ändra ett fotografi?

Under ungefär de senaste 5 åren har jag inte skjutit något annat än rå, aldrig ens brydt mig om JPEG: er längre. Vissa människor upplever en stor nackdel med rå: it måste efterbehandlas, period, punkt. Okej, så det påverkar mig hur? Jag har efterbearbetat sedan dag 1 med en JPEG-enda punkt och shoot.

Många människor verkar inte inse att JPEG-filer som är direkta från kameran är efterbehandlas av en algoritm eller JPEG-motor i kameran. Den motorn, skriven av en ingenjör, skärper och korrigerar och detta och det, slutligen spotta ut den färdiga JPEG—och ta bort 2/3 eller mer av den ursprungliga rådata! Det är oåterkalleligt. Om du inte (eller inte kan) berätta för kameran att spara råvaran tappar den bara den.

Jag vill inte komma in i ogräset med Never Raw-folket; de gör sina saker och jag gör mina. Men jag måste sanningsenligt säga att fram till 2014 fotograferade jag 100% JPEG, även efter att jag förvärvat råa kameror! Mer chockerande, sedan 2007 hade jag rutinmässigt återupparbetat varje JPEG eftersom kameramotorn inte gjorde tillräckligt. Jag kan säga att det aldrig visade sig något inte upparbetad av mig.

Jag har cirka 14,000 XNUMX bilder på min Flickr; de tidiga grejerna är alla ombehandlad JPEG.

Så varför? Eftersom ingen algoritm har min vision, hur jag visste att jag ville att bilden skulle se ut när jag tog den. Varför jag inte blev rå tidigare är nu bortom mig, men jag önskar verkligen att jag hade. Jag gillar fortfarande mina gamla grejer, men jag ser alla nackdelar nu.

Jag lärde mig mycket tidigt att aldrig överexponera JPEG-filer. Detaljerna i de viktiga höjdpunkterna går förlorade och kan inte återställas. För att bekämpa det är tricket att underexponera, kanske lika mycket som ett stopp, men då blir skuggorna svarta, inga detaljer. Tja, nej märkbar detalj. Det är där, det kan vara mycket bullrigt (digital korn), men du kan exponera en JPEG för höjdpunkten och "utveckla" den för skuggan, dra upp skuggdetaljer och det ser väldigt bra ut.

Det är en del av anledningen till att jag inte övergick till rå tidigare; Jag var glad och fick "mäktigt bra" resultat. Ganska bra. Inte dåligt. Jag trodde. (hoppades)

Då utmanade någon mig att visuellt bevisa att råa var bättre. Jag hade ingen aning sedan jag sköt JPEG, men här hade jag dessa råa kameror plus en rå processor (Adobe Camera Raw då), så jag gick ut och sköt en massa bilder och valde Raw + JPEG så att jag kunde jämföra och kontrast.

Jag vet inte om jag övertygade den andra killen, men jag övertygade mig verkligen inte. Det var som om ljuset (rummet) sprängde över mig (se vad jag gjorde där?)

Jag sköt i stort sett allt rått från den dagen till det här, bara sköt en enstaka JPEG för att göra en poäng. Och ja, jag litar på bra efterbehandling (Adobe Creative Cloud) för att mina bilder ska se så bra ut som mänskligt möjligt på min nuvarande skicklighetsnivå (som ändras ofta).

Jag jobbar inte längre, men om jag var, skulle jag skjuta ingenting annat än rå och personligen efterbearbeta varje skott jag levererade. Jag gör faktiskt precis det nu, eftersom jag spelar många pro-bono-evenemang för ideella organisationer. Jag får inget nickel, men ändå behandlar jag alla jobb så professionellt som jag kan. Det ligger i mitt blod, mitt DNA. Kan inte göra mindre än mitt bästa, och det betyder utmärkt efterbehandling.

REDIGERA: Bara efter inlägg såg jag detaljerna gömda i en kommentar (tack so mycket Quora / s /). Du undrade ... kräver de vanligtvis en hel del beskärning, exponeringsjustering, färgjustering etc. i Photoshop efteråt?

För mig, nej. Jag kan inte prata för någon annan, men alla proffs eller gamla proffs borde kunna komponera, beskära, exponera, vitbalans osv. Till en prisvärd brunn i kameran. Om du inte gör det, ja, du kommer att göra dig arg i posten, speciellt om du måste försöka balansera ett stort jobb. Vid en typisk händelse skjuter jag cirka 1,500 XNUMX bilder; den initala avlivningen är det som tar mest tid, bara att vinna ut klinkerna för att komma ner till de bra sakerna. Fotografera rå Jag har lyxen att kunna mikrojustera även vitbalansen, men om jag gör mitt jobb skulle jag ha förinställt det för förhållandena så att jag inte behöver “fixa” det senare. Jag slår rutinmässigt, bearbetar och levererar ett stort jobb nästa dag. Jag kunde inte göra det om jag inte fick det mest rätt i kameran.

Lämna en kommentar