Hur mycket ska jag betala för en fotograf?

Vad du betalar en fotograf är en förhandling mellan vad du har råd att betala och vad fotografen tycker att arbetet är värt.

Det finns ingen universell '' standard '' för fotograferingsavgifter, men avgifterna för vissa tjänster på din lokala marknad (bröllop, porträtt, sömlös produktfotografering, till exempel) kommer att falla inom höga, låga och mellanliggande avgifter. Fråga runt och gör undersökningar online för att fastställa löpande hastighet för den typ av arbete du vill ha gjort.

Som en allmän regel skulle jag undvika fotografen med lägst pris, särskilt om de är mycket låga jämfört med de andra. Du tar en risk eftersom du inte vet om de a) är en begåvad ung fotograf som inte vet hur man prissätter sitt arbete eller försöker bygga sin portfölj eller b) är en fyndfotograf som inte är särskilt bra skicklig. Jag skulle sikta mot mitten av förpackningen eller högre, när det gäller prissättning, och jag skulle alltid förhandla (jag tycker om det när folk förhandlar med mig; det ger mig en chans att arbeta med dem och hjälpa dem om jag kan genom skräddarsy en lösning som fungerar för deras budget).

Ovanstående fungerar bra med "detaljhandel" -fotografering som bröllop och familjeporträtt eller äldre porträtt.

Om du anställer en kommersiell fotograf för att producera bilder som du kommer att använda för affärsändamål gäller den övergripande regeln för låg-hög-medel-intervall prissättning fortfarande, men vet bara detta: som en kommersiell fotograf jag inte pris per timme . Jag utbyter inte min tid för pengar. Jag tar ut avgifter baserat på många faktorer, inklusive mängden kunskap, skicklighet och kreativitet som jobbet kräver, mängden tekniska svårigheter och för det värde som klienten (du) får. Den sista biten är användningen och licensieringen, som jag tar betalt för baserat på de faktiska sätten du planerar att använda bilderna på. Kort sagt, mer värde motsvarar högre avgifter. Om Nike vill att jag ska skjuta ett porträtt och den bilden kommer att användas i reklam över hela världen i fem år, får de en enorm mängd av den bilden under en längre tid. Samma porträtt som tagits för en lokal bank och används strikt på deras webbplats under obegränsad varaktighet (men inte för reklam) har betydligt mindre värde, och därmed skulle jag ta ut mindre för det.

Varje fotograf du arbetar med ska (och måste) kunna förklara sin avgiftsstruktur på ett tydligt och förståeligt sätt. Om de inte kan, eller om du inte tycker att de är värda vad du kan betala, prata med en annan fotograf. Det finns verkligen en fotograf för varje budget. När din budget blir lägre och lägre ökar din "risk" för att få bilder som inte är av högsta kvalitet. Det är verkligen möjligt att hitta en fantastisk fotograf till en bra affär, särskilt upp-och-kommande, men det tar mycket arbete och mycket tur. Så var beredd på en investering av pengar och / eller tid.

Lycka till!

Lämna en kommentar