Hur mycket ska jag ta betalt för fotograferingstjänster?

Det här är vad jag vill kalla Million Dollar-frågan. Ironiskt nog är det svårt att svara, särskilt utan några detaljer, men ofta säger jag till en fotograf att de måste sätta ett värde på sitt värde baserat på deras erfarenhet, utbildning och vad de har investerat i att bygga sitt varumärke, inte bara utrustning av hantverket. En fotograf måste bygga vidare på den senare så att de någon gång kan fråga en potentiell kund: "Vill du betala för mig eller ekonomi?" Jag förklarar vidare för klienten, särskilt om de fortfarande verkar förbluffade av mitt svar, om mina personliga erfarenheter.

Det första exemplet jag ger dem är en berättelse när jag var mycket yngre, hade just flyttat till Dallas som en enda ung kille fortfarande i mina fostrande faser av min fotografering. Jag var på en träff med en vacker blond tjej och hon insisterade på att vi skulle titta på filmen "Das Boot" som precis hade kommit på biograferna 1981. Det var en textad film om en tysk ubåt.

Nyligen från gymnasiet 1980 trodde jag att jag gungade som en ung fotograf med min helt nya Camaro Z28. Dessutom var min rumskompis en av cheferna för de hetaste nattklubbarna i Dallas på Greenville Avenue och Lovers Lane, Confetties, där linjen började tidigt på dagen för att komma in - jag hade inget pass. Senare på kvällen skulle jag lära mig att mitt pass utan linje och Z-28 inte skulle spela någon roll, faktiskt skulle jag lära mig att uppfattningar betyder allt.

Efter filmen gick mitt datum och jag till en trevlig middag. Jag var inte bara hungrig utan också mentalt utmattad eftersom jag vid den tiden inte pratade tyska, och att läsa engelska undertexter på silverskärmen var som att läsa en bok medan jag distraherades av en extremt stor tv. Då började min date fråga mig vad det var som jag gjorde för att leva. Förutom att jag var chef för ett timmes minilaboratorium i Mesquite, Texas, sa jag till henne att jag var en frilansfotograf som var ny i Dallas. Hennes svar, ”Roligt, jag är personen på (ett förmögenhet på 250 företag som jag inte kommer att nämna i den här artikeln) som anställer fotografer för att ta marknadsföringsbilder, prospektfoton etc. så att du har tur, jag är en som kan lägga pengar i fickan för dina färdigheter. ”

Jag stötte mig rakare i stolen, mina ögon blev nu vidare när jag började le och sedan frågade hon miljonfrågan: "Hur mycket tar du betalt?" Jag tänkte i ungefär två sekunder, kom ihåg hur jag hade laddat South Texas Oil and Gas Expo i Victoria, Texas 60 dollar i timmen för att fotografera den berömda oljebrunnmannen Red Adair, plus hur Dallas var något dyrare och svarade med, "$ 80 en timme."

Hon släppte sedan genast sin kniv och gaffel på tallriken och svarade med: ”Ditt arbete måste suga! Vi betalar inte mindre än $ 150 per timme för våra fotografer. ” Jag var förvånad, mållös, visste inte hur jag skulle svara, onödigt att säga, middagen slutade snabbt och sedan bad hon mig ta henne hem - som inget behov av att gå mig till dörren hem. Hon skulle aldrig återvända till mina telefonsamtal och undvek mig som pesten när jag stötte på henne på Confetties. Jag var en förlorare i hennes ögon, men faktiskt var jag en vinnare i mina ögon och lärde mig att hon handlade om min inkomst, inte mitt hjärta.

Så som du kan se från min egen personliga erfarenhet, utan att ens titta på ett enda foto i min portfölj, uppfattades jag som en hemsk fotograf helt enkelt av vad min timavgift som frilansfotograf kommunicerades till en potentiell kund. Jag lärde mig av den erfarenheten, gör din forskning. Analysera marknaden, ta reda på vad dina konkurrenter tar betalt och viktigare, underskatta aldrig din potential. Jag har ofta undrat vad om jag hade svarat henne med $ 200 per timme? Kanske skulle hon ha låtit mig gå henne till dörren, dunno.

Så istället för att ställa miljontalsfrågan om vad du ska ta ut, gör din forskning (förutom här), ta reda på vad dina konkurrenter tar ut, erbjud "X" i ditt offert och se till att du levererar "10 gånger X" i resultaten. Bevisa ditt värde, förutom dina fotografiska färdigheter.

Det enda magiska svaret på miljon dollarfrågan är: "Vill du betala för mig eller ekonomi?" förklara sedan för klienten vad du kommer att ge dem i värde, förutom fotografering, plus hur det värdet inte kom över en natt, det kommer från många års erfarenhet som de får flaskas upp i en tagning. Du kan nöja dig med "löpande priser", eller så kan du citera löpande ränta plus en procent högre för det värde de får från dig, förutom fotografering.

Förresten använder jag "Picasso-principen - prissättning av foton"för att prissätta min konstfotografering och i slutändan vad jag tar betalt för varje uppdrag. Jag hoppas att det hjälper!

Lämna en kommentar