Hur skulle du beskriva att ha ett fotografiskt minne som en person med Aspergers / Autism Spectrum disorder?

Jag har ett fotografiskt minne, men inte i klassisk mening.

Jag är visuell, till den punkten att jag upplever och lagrar allt i visuell form, och lagrar inklusive musik, ord, ljud, etc. Jag misstänker att det delvis är anledningen till att jag också har ljud till synestesi.


Skärmar

Förutom att se världen ser jag saker på skärmar framför mig som är lika verkliga som världen. När en patient pratar med mig ser jag vad som händer framför mig.

Samtidigt körs andra skärmar med vad som är relevant för mig.


Mind bibliotek

Mitt sinne lagrar information fotografiskt. Så till exempel, när jag nyligen ville hitta en mening i en bok, sökte jag mig och såg en röd bok med en Picasso-bild på framsidan och kunde se att det jag letade efter var cirka 10 sidor från början.

Andra gånger när jag behöver en bit information ber jag mig att leta efter den och sedan fortsätter jag med min dag. Mitt sinne tittar igenom mitt bibliotek och hittar informationen. Nyligen letade jag efter ett namn från det förflutna, och mitt sinne placerade det efter ett par dagar på ett indexkort i mitt "mind bibliotek" när jag körde på motorvägen.


Projektion

Jag har alltid varit så här. Som barn skulle jag titta på och se om saker jag såg och upplevt genom att projicera dem från mitt sinne på taket i mitt sovrum.


nackdelar

Jag tycker det är användbart, men ibland kan det vara riktigt hemskt. Mitt sinne spelar ibland saker som stör mig om och om igen. Så det kan vara saker från mitt tidigare missbruk, eller en berättelse i nyheterna etc.

Martin vet att inte berätta för mig hemska saker, eftersom dessa saker översätts till bilder i mitt sinne, och jag kan vara upprörd över dem länge.


Innan jag visste att jag var autistisk visste jag inte att detta var annorlunda för mig. Och innan jag hörde talas om Sherlock Holmes och hans mind castle, hade jag mitt tankebibliotek.

Så hur är mitt tankebibliotek exakt? Det ser ut som bilden nedan på Nationella biblioteket i Brasilien; mörk, med tusentals böcker. Jag älskar mitt bibliotek.

Bildkälla: Real Gabinete Português de Leitura - Toppplatser i Rio de Janeiro - Världstopp

Lämna en kommentar