Hur tar fotografer närbilder av djur, särskilt stora rovdjur, som lejon?

Jag gör en hel del djurlivsfotografering, och även om jag verkligen inte är en professionell fotograf har jag fotograferat vilda djur, inklusive lejon, flera gånger med människor som gör detta exklusivt för att försörja sig, vilket jag fann ovärderligt ur erfarenhetssynpunkt.

Här är en av mina favorit Lion-närbilder i naturen (från Kenias Maasai Mara):

Ja, helst bör du ha en lång lins. Men nej, det är inte det bästa och slutliga med att få närbilder av naturfotografering. Jag känner faktiskt att det är ännu viktigare för de mindre. Jag känner till professionella naturfotografer som går ut för att fotografera de stora rovdjurna med en lins på 70-200. Det är mer än tillräckligt.

Det viktigaste enligt min mening är att känna till och förstå djurens beteende och var du placerar dig själv. Du kan komma överraskande nära lejon (och andra stora rovdjur också) i naturen utan att störa dem eller vara i fara. När jag börjar tycker jag att det viktigaste här är att hitta rätt guide / assistent. Så länge du har en guide som vet vad du behöver, förstår djuret (inte bara för din egen välfärd utan också deras), har åtminstone en grundläggande fotografisk bakgrund och djurlivet samarbetar borde du kunna få bilderna vad du ville.

Ibland är det enda sättet att komma nära att sitta någonstans och vänta. Vattningshål under den torra säsongen är lysande för detta. För vissa djurtyper, särskilt fåglar, är det verkligen viktigt att ha en hud. Jag känner att det också är viktigt att försöka gå till de tystare områdena. Många djur tenderar att skrämmas lätt och de tenderar att vara experter på att gömma sig. Särskilt leoparder utmärker sig på detta.

Tålamod och uthållighet är nyckeln. Jag har gjort stora ansträngningar för att försöka få ett skott och kom tillbaka tomhänt, men jag har också haft de mest tillfredsställande bilderna från möten när jag minst förväntade mig dem. Det gör det bara mer tillfredsställande när du får "skottet". Tänk på att många av de bilder du ser av de sanna yrkesverksamma inom tryckta medier har tagits efter mycket lång tid ute på fältet. Det är aldrig en fråga om dagar.

Det fanns nyligen en mycket bra artikel om Sooyung Parks arbete med att ta bilder av Siberian Tiger. Du kan läsa här - Hur en fotograf fångade skönheten i sibiriska tigrar.

Om du vill ha en enklare väg ut är ett annat sätt att arbeta med fångna eller föräldralösa djur. Vissa av dem är så vana vid människor att du bokstavligen kan gå upp till dem utan några problem. Men förutom att ta hänsyn till de etiska frågorna kring detta, tycker jag att den här typen av bilder sällan är lika glädjande som de som tas i naturen.

Slutligen är det viktigt att veta hur man använder din utrustning. Men med djurlivet kommer du inte någonstans!

Lämna en kommentar