Hur vet du om du ska använda fin eller normal bildkvalitet när du tar foton? Finns det någon skillnad?

Hur vet du om du ska använda fin eller normal bildkvalitet när du tar foton? Finns det någon skillnad?

Beror på kameran och din situation. Den stora frågan är om din kamera kallar "bra" som en högre upplösning eller en mindre drastisk komprimering av JPG-bilden. I båda fallen kommer "fine" att ge en större fil än "normal", vilket har två konsekvenser: För det första fyller du SD-kortet snabbare (men med 128G-kort till låga priser är det inte problemet det var när 8G-kort fortfarande ansågs vara stora). För det andra tar det längre tid att skriva ut bilderna, vilket kan vara ett problem om du håller ned avtryckaren och låter kameran klicka av 8 eller 10 bilder per sekund. Återigen kan ett bättre / snabbare SD-kort hjälpa vissa.

Personligen är min Nikon D7000 vanligtvis inställd på att spela in både "rå" och "fin medelstor JPG". Om jag är orolig för att åsidosätta SD-kortets skrivhastighet vid ett evenemang, ställer jag in det på rå + grundläggande liten JPG - jag * får alltid * en rå version, för jag är orolig att jag tar en bild jag vill * alla * detaljerna, och när du har skrivit en JPG har du förlorat detaljerna.

På det sättet, om den "grundläggande lilla JPG" berättar för mig att jag har en vinnare av en bild, har jag rå-läget för att efterbehandla till en ännu större vinnare.

Detta är särskilt märkbart om du tar foton av stjärnor på natten - även vid "bra" på en bra kamera, JPG-komprimeringsartefakter är ett problem, medan efterbehandling av råfilen till PNG eller annat format utan förlust gör stjärnorna riktigt pop (notera att du behöver ett stativ och en fjärranslutare för att verkligen få det att gunga).

Lämna en kommentar