Ibland vill jag lägga ut bilder på sociala medier som inte är min egen fotografering. Vad är en kort (juridiskt tillförlitlig) mening som jag skulle skriva tillsammans med dessa inlägg för att avstå från upphovsrätten till dessa bilder?

Det finns inget sätt att göra vad du föreslår utan tillstånd från fotografen. Att omfördela någon annans verk utan tillstånd är upphovsrättsintrång, ingen ansvarsfriskrivning ändrar den statusen.

Ansvarsfriskrivningar läggs till för att uppfylla fotografens krav när de ger dig tillstånd. De fritar inte dig från ansvaret för den olagliga åtgärden du vidtar för att dela detta utan det tillståndet.

Internet gör det lättare än någonsin i mänsklighetens historia att ta reda på vem som skapat något och sedan kontakta dem direkt och be om tillstånd att använda det. Jag vet, för jag har blivit kontaktad av personer som vill använda mina foton. Ibland säger jag ”nej”, ibland säger jag ”betala mig” och ibland säger jag ”ja”. Det är min rätt att bestämma.

Om du inte försöker fråga tillstånd får du allt detta för att du inte gör tillräckligt för att göra detta lagligt.

Lämna en kommentar