’Igår kväll var jag i min systers äktenskap’ eller ’I går kväll var jag i min systers äktenskap.’ Vilken mening är den rätta?

Egentligen har ingen av dem rätt - men endera kan ha rätt, beroende på omständigheterna, genom att ändra ett ord.

Du var inte på eller i din systers förbindelse. Det är hennes förhållande, förhoppningsvis i många år, med sin man. Du kan dock vara antingen vid eller i henne bröllop - ceremonin som markerar början på hennes äktenskap.

Om du var en av folket i bröllopsfesten - brudtärnor, brudgummar, bästa man, hembiträde eller hedersmästare, blommflicka, ringbärare - borde du säga ”I går kväll var jag in min systers bröllop." Om du deltog i hennes bröllop men inte hade en specifik roll, säg ”I går kväll var jag det at min systers bröllop."

(Originalfråga: "I går kväll var jag i min systers äktenskap" eller "Igår kväll var jag vid min systers äktenskap." Vilken mening är den rätta?)

Lämna en kommentar