Jag bestämmer mig mellan två vägar i livet; bli läkare eller fotograf. Vilket ska jag välja?

Det första som fick min uppmärksamhet vid din fråga är inte så mycket som vad du sa, utan vad du inte sa. Du sa att du är "bra inom vetenskapen och skulle älska att bli läkare", men du sa inte att du brinner för det som du gjorde om fotografering, eller ens att du gillar vetenskap. Inte heller sa du att du gillar att hjälpa människor. Men när du skrev om fotografering sa du: "Jag brinner för fotografering och det är en dröm att se världen med egna ögon."

När en person väljer sin karriärväg måste de överväga flera saker:
1. Kommer jag att vara glad att göra det här jobbet resten av mitt liv?
2. Hur uppnåbart är mitt drömjobb? (prisvärd, genomförbar, etc.)
3. Kommer karriären jag väljer att stödja mig ekonomiskt för att uppfylla mina behov och mina vill?
4. Vill jag ha det tillräckligt illa, och kommer jag att tycka om det tillräckligt, för att arbeta långa, hårda timmar för att uppnå mitt mål?
5. Kommer min valda karriär att få mig att känna mig bunden, eller kommer det att ge mig friheten att bedriva andra satsningar jag kan välja, till exempel hobbyer?

Vilken väg du än väljer, det måste vara något du vet att du kommer att gilla. Det är en eländig känsla att behöva gå till jobbet varje dag, minst 40 timmar i veckan, arbeta på ett jobb du inte är nöjd med. När en person verkligen är obehaglig med sitt jobb är de ofta missnöjda med livet i allmänhet. Men när du har ett jobb / en karriär du älskar, verkar det inte som arbete. Det är en bra sak att få betalt för att göra något du tycker om att göra.

Men det måste också vara något du är bra på också. Är du bra med människor? Om du skulle bli läkare, skulle du ha ett bra sätt vid sängen? Skulle du ha tålamod att sitta och lyssna på deras klagomål om att "detta" skadar, eller "att" stör dem? Skulle du vara äcklad med de "yucky" delarna av att vara läkare, som att kräkas eller urineras? Skulle platsen för en allvarligt skadad person med tarmarna hänga ut är en fullständig avstängning för dig? Skulle du vara medkännande, förståelse och tålamod? Skulle du behöva göra rundor för att se dina patienter på helgerna främst vara en irritation för dig? Skulle du vara villig att tillbringa minst 12 år i skolan, praktik och uppehållstillstånd och att samla upp en hel del studielån för att göra det?

När det gäller fotografering (som jag också älskar), är du tillräckligt bra för att tjäna en anständig försörjning? Gillar du det nog och har tålamod att lägga in de långa timmarna, dagarna och veckorna för att få det "perfekta" skottet? Finns det stor efterfrågan på arbetsmarknaden för fotografer? Om inte, hur skulle du komplettera din inkomst? Skulle du vara en gratis lansfotograf utan garanterad inkomst, eller skulle du arbeta för någon annan så att du skulle ha en garanterad inkomst? Skulle du vara ok med att arbeta utomhus i alla slags väder (inte all fotografering är inomhus där det är säkert och bekvämt)?

Slutligen, som andra har påpekat, skulle du vara glad att vara läkare som din primära inkomst och vara nöjd med fotografering som en hobby? Eller skulle du alltid önska att du var ute och fick de "fantastiska bilderna" medan du fastnade i ett kontor eller examensrum varje dag?

Ingen kan berätta vad du "borde" göra, men jag kan ge dig de frågor du behöver ställa dig själv innan du fattar ett beslut som kan påverka dig under resten av ditt liv. Som jag alltid berättade för mina barn när de växte upp, brydde jag mig inte vad de valde att vara när de växte upp, men jag begärde att de skulle välja något de gärna skulle göra och något de skulle göra sitt bästa för .

Lämna en kommentar