Jag diskuterade allvarligt med min syster. Hur illa skulle det vara om jag inte deltog i hennes bröllop?

När du frågar ”hur dåligt skulle det vara” kan jag förstå den frågan på minst två sätt. Den första är att förstå det som en fråga om socialt omdöme. "Hur illa av en person kommer andra människor att se mig om jag inte deltar i min systers bröllop?" Jag tänker inte skriva om det. Ett annat sätt att förstå detta är: "Kommer jag ångra det om jag inte deltog i min systers bröllop?" Det här är vad jag vill ta itu med.

Jag har (långsamt) lärt mig och genomfört principerna skrivna i en bok som heter Avgörande konversationer.

När vi blir arga rinner blod från hjärnan och vi gör (bokstavligen) dumma saker. Vi gör saker som att vägra att delta i bröllop och lura oss själva att tro att vi står vid det som är rätt.

Att du sa att du kom in i ett seriöst argument, tillräckligt illa för att överväga att inte åka till din systers bröllop, har egenskaper som är avgörande för samtal: åsikterna skiljer sig åt, insatserna är höga, känslorna är starka. De flesta suger på viktiga konversationer, och när människor inte kan dela en gemensam historia kommer de vanligtvis att svara med tystnad eller våld. Att vägra att tala och att vägra att delta i en viktig ceremoni är ett exempel på tystnad.

Den svåraste lektionen från Avgörande konversationer är också den första lektionen: ”börja med hjärtat”. Vad är det du verkligen vill ha? Vad vill du ha för dig själv? Vad vill du ha för din syster? Vad vill du ha för din familj? Det kommer tillbaka till hjärtat där du kommer ihåg att du bryr dig om din syster.

Jag vet inte om du kommer att ångra att du inte deltog i din systers bröllop: bara du - eller snarare ditt hjärta - vet det. Men när vi är arg slutar vi lyssna på våra hjärtan och blir istället berusade av ilska.

Att skifta tillbaka till detta hjärtrum är svårt när du är arg. Enligt min erfarenhet måste jag först vara medveten om att jag är arg, även när jag skriker något löjligt som "Jag är inte arg!" i arga toner. Blod bankar och förändringen i blodflödet är obekväm. Jag måste släppa kontrollen och rättfärdigheten. Känslan av osårbarhet från att vara arg börjar sjunka, och smärtan, både den fysiska smärtan från adrenalinuttag och den känslomässiga smärtan efter följderna av emotionellt våld, börjar dyka upp.

"Börja med hjärtat" är inte trevligt. Det är dock bättre än smärtan av att ångra att göra något dumt medan du är arg.

Lämna en kommentar