Kan Google Foto ställas in för familjetillträde (flera läs- / skrivkonton)?

Det korta svaret är Ja och nej.

Här antar jag att du med familj menar mer än två personer.

Om det bara är du och din make som behöver åtkomst, är det möjligt att dela hela eller delar av ditt Google Photos-bibliotek med en annan person, som alla har ett separat Google-konto.

Läs mer om detta:

Om fler än 2 personer (med olika Google-konton) behöver komma åt det delade fotobiblioteket kan du inte använda den här metoden.

Vad är inte möjligt är att olika Google-konton får åtkomst till samma Google Photos-bibliotek.

Därför är det bästa att skapa ett delat Google-konto som endast används för Google Foto.

Sedan skulle du och de andra familjemedlemmarna lägga till det delade kontot i Google Foto på dina respektive mobila enheter, vid sidan av ditt eget konto.

För en "set it and glöm det" -lösning är det bästa att aktivera automatisk synkronisering och säkerhetskopiering för det delade Google-kontot.

Den största nackdelen är att ALLA foton och videor som tagits av varje familjemedlem kommer att blandas.

Detta kan i sin tur utgöra vissa sekretessproblem, såvida inte alla inblandade är OK med det.

För att bekämpa detta rekommenderar jag varje familjemedlem att:

  • konfigurera automatisk synkronisering och säkerhetskopiering med sitt eget Google-konto
  • växla till det delade kontot i Google Photos-appen innan du manuellt laddar upp de foton och videor som de vill dela med resten av familjen

De största nackdelarna med denna lösning är:

  • varje användare måste bli bekväm med att hantera flera konton i Google Foto-appen
  • detta kan leda till förvirring för icke tekniskt kunniga människor
  • detta kräver mer praktisk hantering på mobila enheter med mycket liten tillgänglig lagringskapacitet

Båda metoderna kan fungera med mobila enheter som kör olika operativsystem (säg en iPhone och en Android-enhet).

Hoppas detta hjälper!

Lämna en kommentar