Kan jag använda liveview på en Nikon D7000 för att fokusera när jag fokuserar på fotografering via ett teleskop?

Jag har en D5000 och en canon 350D. båda har livevy, men live view är medioker för att fokusera. Här är mina rekommendationer:

För det första beror det lite på vad du fokuserar på. Om du försöker för månen borde du inte ha några problem med att använda live-view-alternativet, så gå bara till det. För en planet är det dock lite knepigare. Använd den optiska sökaren för att få en grov-centrering och mycket grov fokus. När bilden är långt ur fokus är ljuset för utspritt för att livevyn verkligen ska kunna visas. När du väl har kommit ner till en ganska solid punkt kan du växla till livevy och slå in den. Centrera objektet och använd zoomfunktionen för att spränga det. Detta fungerar bra för planeter. de största problemen här är jitter från att röra vid omfånget, och om du har en SCT kommer du att stöta på bildförskjutning på grund av spegelrörelsen (jag rekommenderar att du får en crayford-stilfokus för att lindra detta).

För Deep-Sky-objekt är det svårare. Jag hittar alltid en närliggande ljus stjärna. Till exempel, om jag skjuter M51, släpar jag till Alkaid och fokuserar på Alkaid, sedan tillbaka till M51.

För DSO: er kommer du verkligen att vilja använda ett program som Nebulosity eller något med ett digitalt fokuseringshjälpmedel (Half-Flux Radius, eller HFR, är ett utmärkt sätt att fokusera: Fint fokus i nebulositet). Ett annat alternativ är att köpa eller skapa en fokuseringsmask som en Bahtinov-mask (Sida på astrojargon.net). Jag har en Bahtinov för mitt omfång och det fungerar bra.

Lämna en kommentar