Kan jag lära mig fotografering på en billig digital kompaktkamera?

Det här är en historia om de mycket gamla dagarna.

I början av 1960-talet behandlade fotografiprofessorn vid Ohio University i Aten, Ohio, ett allvarligt fall av ”kameramissighet” hos sina studenter. ”Naturligtvis är mina bilder inte bra, professor, jag har en väldigt billig kamera eftersom jag är en dålig högskolestudent. Johns bilder är mycket bättre än mina eftersom han har en Rolleiflex. ” Professorn visste att detta var en massa skit; kameror är bara ett verktyg och det är sinnets öga som är det viktigaste inom fotografering. Så hon gjorde vad någon framåtblickande lärare skulle göra: fick alla att sluta använda sina egna kameror under en hel månad och använda den som läraren gav dem.

Det här är en Diana, kameran de beordrades att använda. På 1960-talet delades de ut som priser på karnevaler. Du kan köpa en låda med 144 av dem för $ 70 - mindre än 50 cent per kamera. En Diana har en slutartid, fyra f / stopp och ett objektiv med fast fokus med en bildcirkel som inte är tillräckligt stor för att helt täcka ramen - vilket innebär att bildens hörn var mörka, en död giveaway du använder en Diana och metoden hon använde för att hålla alla ärliga. (De läcker också ljus och flyttar inte ut filmen på samma avstånd varje gång.) Hon hittade också en källa för 120 filmfilmer med tio cent per rulle, och varje elev var tvungen att bara använda den filmen. Dessa otäcka små kameror lärde människor att göra bra foton.

Undersök detta foto:

Jag gjorde detta fotografi på semester i juli, och det är en av mina favoritfoton från den resan. (Tekniska data: Nikon F4S med det billiga men överraskande effektiva Nikon 28–70-objektivet som de förpackade med N6006, laddade med Fujichrome Velvia 100-film. Jag tror att jag var på f5.6 för den här bilden eftersom jag ville att bakgrunden skulle falla bort. Jag använde min trumskanner för att få in den i datorn.) Det som gör bilden så effektiv är att inte använda manuella inställningar; Jag använder autofokus och bländarprioriterad automatisering hela tiden. Det är inte efterbehandling; med undantag för att upptäcka några små dammfläckar, så kom bilden exakt från skannern. Jag gjorde inte ens färgkorrigera eller skärpa det! (Det hjälper till att ha en välkalibrerad skanner till ditt förfogande.) Det som gör den här bilden så effektiv är att jag vet hur jag ser, och jag visste att det här skulle bli en bra bild när jag såg den här raden med bänkar.

Här är moralens historia: Att kunna visualisera fantastiska bilder är den viktigaste färdigheten vi som fotografer har - och du kan lära dig den med vilken kamera som helst.

Lämna en kommentar