Kan någon slå upp mig online genom att bara använda ett foto av mitt ansikte?

Säker. Det finns omvänd uppslag och sökningar baserade på en bild. Men problemet är att om inte samma eller liknande bild av ditt ansikte är framträdande på internet, kommer det inte att ge bra resultat.

Med andra ord, om du tog en bild av dig själv just nu och kastade den på en Google-bildsökning, skulle du troligen inte få några användbara resultat. Istället skulle du vara bilder av andra individer med liknande bilder och kanske till och med ansiktsstrukturer.

Å andra sidan, om jag tog din (låt oss säga) profilbild från en dejtingsajt och gjorde samma sökning, kan den hitta samma bild men på Facebook eller Twitter. Det kommer sannolikt att vara länkat till din profil. Därifrån kommer jag troligen att ha ditt förnamn, efternamn och allmänna plats. Därifrån kan jag fortsätta söka och upptäcka din gymnasium, högskola och till och med arbetsplats. Om jag fortsätter att söka kan jag till och med hitta din hemadress. I själva verket är detta en övning som jag personligen har gjort en hel del gånger till några mycket intressanta och överraskande resultat.

Men naturligtvis antar detta att du har en anständig storlek på nätet. Om du inte har sociala nätverksprofiler och diverse onlinekonton är chansen att jag hittar all denna information ganska låg. Men som många gör och många använder samma bilder eller till och med användarnamn är det ofta ett ganska enkelt pussel att sätta ihop. De fantastiska sakerna Google och liknande sökmotorer kan göra.

Lämna en kommentar