Läser personer med fotografiskt minne en sida i en bok på en gång, eller läser de, som andra vanliga människor, mening för mening?

Fotografiskt minne är en felaktig benämning. Förmågan att recalera bilder av något som du kortvarigt utsätts för är eidektiskt minne. Eidektiskt minne finns hos vissa människor, men är vanligtvis mycket, mycket sällsynt hos vuxna. De flesta av oss som verkar ha eidetiskt minne är bara mycket bra på minnesmärken ..

Men om hur jag läser en sida med mina minnesmärken; det beror verkligen på vad jag ska använda det till. Om jag bara behöver kunna citera sidan kommer jag vanligtvis att titta på cirka 4 till 6 platser på sidan och sedan kunna komma ihåg den.
Jag kopierar faktiskt inte sidan, men jag läser den genom att känna igen ord och meningar. Istället för att läsa ord för ord känner jag igen ett ordblock eftersom jag har läst så mycket i mitt liv att varje mening bara är en symbol för mig.

Om jag vill förstå informationen på sidan måste jag läsa den mening för mening, och ibland två gånger om det är svåra saker.

Men att läsa riktigt snabbt kan de flesta lära sig, det tar bara mycket träning och massor av böcker / tidskrifter / tidningar.
Det är minnet som är det knepiga för de flesta. Jag har svårt att förklara vad jag gör, för jag har gjort det hela mitt liv och har svårt att förstå hur människor glömmer så mycket. Men främst kommer jag ihåg saker med färger och symboler.
Så om jag behöver komma ihåg ett långt tal eller en formel ser jag en symbol i olika färger och översätter den bara till den riktiga saken när det behövs. (Även om jag har några svårigheter med 7 och 8 eftersom de är nästan samma blåaktiga nyans).
Allt jag minns är också sammankopplat, så grejer med samma former eller färger kan enkelt kopplas ihop.

Att läsa snabbt, ha en bra mnemonic-teknik och kunna koppla ihop mina kunskaper gör att det verkar som om jag har ett fotografiskt minne. Men allt är knep och färdigheter och hårt arbete.

Redigera: Åh, och jag är bättre på att göra det på mitt modersmål, det är lite svårare med engelska men 10 års läsning, främst engelska texter, har hjälpt böcker.

Lämna en kommentar