Markerade introduktionen Canon EOS 12.8D på 5 MP 2005 vändpunkt i professionell digital fotografering och filmens död?

Film är inte död än. Fotografer som arbetar med storformatskameror har inte många val när det gäller att ersätta film med digital. Även vissa mindre formatfotografer gillar och använder fortfarande film.

”Vändpunkten” kom sannolikt vid en annan punkt för varje fotograf. Om du var en nyhetsfotograf kan utgåvan av 1.5 megapixel Kodak DCS 200 1992 ha varit när du bytte till digital. Om du är en landskapsfotograf och behövde massor av pixlar i en liten kamera, kanske du har väntat tills DSLR hade 12 eller 18 eller 24 megapixlar. Alla har olika avvägningar.

För mig var det när jag köpte en Canon G2 omkring 2001. Jag hade tittat på digitalkameror i fototidningar i flera år vid den tiden. 4 megapixlar verkade som tillräckligt med pixlar för de flesta av mina syften, och några tidiga ägare av G2 placerade exempelbilder på webbplatser där jag kunde ladda ner och utvärdera dem. (Även om det fortfarande är en P & S-kamera, kunde G2 Canon RAW-utdata, och dess låga ISO-bilder var ganska rena). Jag har i princip inte tagit någon film sedan den första digitalkameran.

(Jag har inte heller gått i pension med G2 ännu. Den är mindre än en DSLR, men bättre än andra P & S-kameror som förvärvats genom åren, och ger fortfarande bättre bilder än min mobiltelefonkamera).

Lämna en kommentar