Måste jag få en fotolicens för att vattenmärka mina foton?

Nej.

Jag är inte så säker på vad du menar är en fotografilicens, men du hänvisar kanske till upphovsrätt. Ett vattenstämpel skiljer sig från upphovsrätten på några sätt:

  1. En vattenstämpel ger dig inte äganderätt eller obegränsat med immateriella rättigheter, medan en upphovsrätt kan (det finns olika nivåer av upphovsrättsbehörighet som bör läsas upp).
  2. En vattenstämpel behöver inte registreras hos någon undertecknande myndighet, medan upphovsrätten måste registreras. Det finns många organisationer som kan hjälpa dig att få upphovsrätt, eller så kan du göra anspråk på en själv.

Upphovsrätt kan användas som bevis på ägande, medan ett vattenstämpel inte kan. Detta är möjligen den största skillnaden, eftersom det kommer upp mycket ofta. Tack vare Bernkonventionen är jag som innehållsskapare (fotograf för att vara exakt) skyddad från det ögonblick jag tar mitt foto. Du kan registrera en upphovsrätt som ett sätt att bevisa ägande när du försöker stämma.

En upphovsrättssymbol eller vattenstämpel har inget rättsligt skydd vid användning. Den enda fördelen är att det kan avskräcka människor från att använda ditt foto utan ditt tillstånd och göra det lättare för människor att kontakta dig när de ser att ditt foto används utan din vetskap.

Observera att människor kan använda ditt innehåll under rättvis användning. Rättvis användning kommer att avgöra om människor kan använda ditt arbete beroende på följande fraktioner:

  • Är användningen transformativ till sin natur?
  • Mängden och betydelsen av den del som tagits
  • Effekten av potentiell användning på marknaden
  • Arbetssätt (faktiskt, kreativt, fiktivt, etc.)

Hur som helst, många människor menar inte att kringgå dessa regler, de har bara begränsad kunskap om vad de gör. Om du ser någon som använder ditt arbete utan ditt tillstånd, vänligen kontakta dem om var du ska åka därifrån.

På ett mer personligt sätt använder jag en vattenstämpel, men som ett mer stilistiskt val. Min vattenstämpel är inte ren och flytande. Detta hjälper människor att associera mitt namn med mina foton, vilket ger mig större exponering. Jag är alltid noga med att se till att min vattenstämpel inte ändrar utseendet på mitt foto väsentligt.

Hoppas detta hjälper!


Skål,

Ankit

Lämna en kommentar