Om jag vill bli fotograf som ett framtida jobb, ska jag göra det om jag tycker om det?

Om jag vill bli fotograf som ett framtida jobb, ska jag göra det om jag tycker om det?

Det är en tuff, seg fråga att svara, särskilt för mig som har varit där, gjort det. Jag kommer att säga dig i förväg att jag är mycket motstridig i detta ömma ämne. Det sista jag personligen vill göra är att regna på någon parad. Alla måste göra något att försörja sig. Om du ens kan njuta marginellt av det du gör, borde du inte?

Du kanske har hört den gamla klichéen, "Om du gör vad du älskar kommer du aldrig att arbeta en dag i ditt liv!"

Jag ringer till BS. Jag vet inte vem som sa det, men han var en med man, trummin ormolja från vagnens bakbräda, och säker, älskar vad he gjorde, för att skära pengar av folk som berättade för dem hur man tjänar pengar utan att arbeta. Bonuspoäng för att slå det utanför staden före sheriffen. Den smarta mannen med mockaskorna tjänade aldrig heller en dag i fängelse.

Det är INTE menat att låta bittert! Jag antar att det gör det, men det var inte meningen, men jag är fortfarande i konflikt med det som gör vad du älskar ett kvarts sekel efter att jag förlorat min studio och aldrig arbetat professionellt igen.

Det finns ett gammalt skämt om fotografer ...

  • Du börjar ta bilder för skojs skull ...
  • Sedan tar du bilder för vänner,
  • och nästa sak du vet att du tar bilder för pengarna.

Här är saken: Jag ÄLSKAR fotografering. OCH jag älskade verkligen många aspekter av att arbeta som professionell. PLUS som en arbetande professionell under de flesta av 40 år finslipade mitt hantverk till bästa möjliga kant; att göra något varje dag gör dig ganska bra på det som standard.

Men vi börjar alla ta kannor för skojs skull, och när det är för skojs skull we få välja och välja. När vi börjar göra det för pengar vi förlorar privilegiet att skjuta för skojs skull. Vi skjuter nu för klient. Vi gör vad kunden vill ha som kunden vill ha det. Vi kan vara oense med klienten, till och med ”sparka” klienten, men i slutändan, om vi gillar att äta och ha tak över huvudet dansar vi efter klientens melodi.

Det är det som ofta förstör det.

Säg att du älskar att underhålla runt din grill. Du skulle göra det varje dag, för dig själv, för familjen, för vänner. Skulle du vara lika entusiastisk över att det fungerar för, säg, Burger King? Det flipper fortfarande hamburgare åt båda hållen, eller hur? Men gör det på din egen grill dig göra valen dig önskar; Burger King berättar hur de vill att det ska göras och du kommer att göra det på deras sätt eller, ja, dörren är där borta, låt det inte slå dig på väg ut.

Åtminstone erbjuder Burger King faktiska jobb. Det finns inga jobb för fotografer. Faktum är att det inte var 1973 när jag kom fram med min glänsande examen inom kommersiell (INTE konst!) Fotografering. Det enda sättet jag arbetade på var egenföretagare. Det är lika sant eller sant idag. Det fanns en tid då det fanns faktiska betal-plus-förmåner jobb, men det slutade på 1960-talet och kom aldrig tillbaka.

Kort svar på din ursprungliga fråga: JA du borde fotografera professionellt om du gillar det. MEN du måste vara medveten om att att vara arbetande yrkesverksamma kommer att innebära egenföretagande och kan innebära att du dränerar all tidigare glädje ur fotografering. Plus att vara egenföretagare är tufft. När folk frågar mig vad de mest behöver för att vara pro-fotografer säger jag till dem att ta affärskurser! Varje dår kan lära sig fotografera, men för att vara ett proffs måste du vara en affärsperson först.

Ironin för mig är det Jag älskar fotografering mer än någonsin som en pensionerad proffs! Jag gör det aldrig för pengar längre. Jag gör det för personlig kärlek till hantverk och som en mycket upptagen volontär som gör evenemang för ideella organisationer. Jag stjäl inte bröd från barnen till arbetande proffs mun; ideella organisationer har inte råd att betala så de är glada över att få gratis service på professionell nivå, och jag är glad över att kunna tillhandahålla den. Dessutom kan jag säga till mig själv: ”Jag är volontär. Volontärer skjuter lätt. ” Om jag känner mig respektlös kan jag alltid gå iväg. Jag får inte betalt så det kostar mig ingenting. Det är det bästa av alla världar OM du inte behöver försörja dig.

Lämna en kommentar