Säkerhetskopierar Google som standard alla foton från en Android-telefon?

Mycket av data på din Android-telefon eller surfplatta säkerhetskopieras automatiskt av Google (eller de enskilda apparna du använder). Dina foton kan också säkerhetskopieras automatiskt, men är inte som standard. Vissa data säkerhetskopieras dock aldrig automatiskt.

Vi kommer att förklara exakt vilka data som säkerhetskopieras automatiskt och vad som inte är, så att du kan vara lätt att veta att dina data är säkra - eller vidta åtgärder för att säkerhetskopiera programdata på egen hand.

Vad Google säkerhetskopierar automatiskt

Som standard säkerhetskopierar Google de flesta typer av data du bryr dig om och associerar den med lämplig Google-tjänst, där du också kan komma åt den på webben.

  • Kontakter, e-post och kalendrar: Dina Android-kontakter synkroniseras med dina Google-kontakter online (du kan komma åt dessa kontakter från Gmail eller på det dedikerade Google Kontakter-sidan) sparas din e-post på ett säkert sätt i ditt Gmail-konto och kalenderhändelser synkroniseras med Google Kalender.
  • Chrome-webbläsardata: Om du använder Chrome-webbläsaren synkroniseras dina bokmärken med ditt Chrome-synkroniseringskonto. I nyare versioner av Android på vissa telefoner synkroniseras lagerbläddraren också med dina Chrome-bokmärken.
  • Google Talk-chattloggar: Google Talk chattloggar lagras i ditt Gmail-konto, förutsatt att du inte har inaktiverat chattloggning i Gmail.
  • Vissa systeminställningar: Android synkroniserar också vissa andra systeminställningar - till exempel lagrar Android sparade lösenfraser för Wi-Fi-nätverk och hämtar dem på varje Android-enhet du använder.
  • Appar och annat köpt innehåll: Alla appar du har köpt (eller installerat) är länkade till ditt Google-konto. När du ställer in en ny Android-enhet (eller anger ditt konto efter återställa din Android-telefon eller surfplatta till fabriksinställningarna) Kommer Android att erbjuda att automatiskt ladda ner och installera de appar du tidigare installerat. Du kan också visa appar som du tidigare har installerat i Google Play-appen, så att du inte glömmer vilka appar du har använt (eller köpt). Annat innehåll du köper från Google Play är också knutet till ditt Google-konto.
  • Vissa tredjepartsappdata: Appar från tredje part synkroniserar ofta, men inte alltid, deras data med webbtjänster. Om du har en app som innehåller data som är viktig för dig, se till att kontrollera om den synkroniserar data online innan du rensar eller blir av med din telefon.

Det här är inte en uttömmande lista, men det borde ge dig en uppfattning om vad som säkerhetskopieras automatiskt. De viktigaste sakerna säkerhetskopieras automatiskt, så du behöver inte oroa dig för att förlora din e-post, kontakter, appar eller till och med sparade Wi-Fi-lösenfraser.

Hur du säkerhetskopierar dina foton automatiskt

Om du har uppgraderat ditt Google-konto till Google+ kan du öppna appen Google+ och aktivera "Direktöverföring" för dina foton. Alla foton du tar på din telefon laddas automatiskt upp till ett privat album i ditt Google+ Foton-konto online (Google+ Foton är det nya namnet på tjänsten som tidigare kallades Picasa Webbalbum.) Du kan låta Android ladda upp dina foton direkt eller vänta tills du ansluter till ett Wi-Fi-nätverk.

Du kan komma åt foton från dina Google+ Foton i Android-appen Galleri, så du behöver aldrig oroa dig för att förlora dina foton om du använder funktionen Direktöverföring.

Google+ är inte den enda appen som erbjuder den här typen av funktioner. Du kan också använda Dropbox- eller Facebook-apparna för att automatiskt ladda upp dina foton till dina Dropbox- eller Facebook-konton. Det är ditt val där du vill lagra dina foton online.

Vad Google inte säkerhetskopierar

Nu när vi täcks över vad Google säkerhetskopierar automatiskt, låt oss titta på vad de inte gör:

  • SMS-meddelanden: Android säkerhetskopierar inte dina textmeddelanden som standard. Om det är viktigt att ha en kopia av dina textmeddelanden, följ vår guide till säkerhetskopiera dina textmeddelanden till ditt Gmail-konto.
  • Google Authenticator Data: Av säkerhetsskäl synkroniserar Google inte din Google Authenticator koder online. Om du rensar din Android-enhet tappar du förmågan att utföra tvåstegsautentisering. Du kan fortfarande autentisera via SMS eller en utskriven autentiseringskod och sedan ställa in en ny enhet med nya Google Authenticator-koder.
  • Spelframsteg: Google tillhandahåller en "Android Backup Service" som gör det möjligt för utvecklare att säkerhetskopiera sina data och återställa den automatiskt i framtiden. Men du kommer att upptäcka att många appar inte utnyttjar den här funktionen. Om du spelar Angry Birds eller Cut the Rope och du får en ny telefon eller utför en fabriksåterställning kommer du att märka att ditt spelförlopp raderades och du måste starta om från början. Vissa spel kan säkerhetskopiera dina data, men varnas att många inte gör det.
  • inloggningar: Du måste logga in på de appar du använder på varje ny enhet. Till exempel kommer Google inte ihåg ditt Netflix-lösenord - du måste ange det i Netflix-appen varje gång du får en ny enhet eller återställer enheten till fabriksinställningarna.
  • appinställningarna: Många andra appinställningar säkerhetskopieras inte som standard. Oavsett om det är inställningar i en app du använder eller larm som du har skapat i Clock-appen, säkerhetskopieras de antagligen inte online. Vissa appar från tredje part innehåller säkerhetskopieringsfunktioner som exporterar appens data till en lokal fil, som du sedan måste hålla reda på manuellt (kanske genom att ladda upp den till Google Drive).

Det här är inte heller en uttömmande lista. Mycket av detta beror på de enskilda apparna du använder och om de säkerhetskopierar dina data eller inte.

Fullständiga telefonbackups

De flesta borde inte behöva säkerhetskopiera sin Android-telefon eller surfplatta manuellt - Androids standardfunktioner för säkerhetskopiering bör vara mer än tillräckligt bra. Men vissa människor kanske vill säkerhetskopiera data som Android inte säkerhetskopierar som standard - sparar, inloggningar, appinställningar eller vad som helst.

Om du vill säkerhetskopiera och återställa din Android-data manuellt har du flera alternativ:


Kort sagt, Android säkerhetskopierar redan de viktigaste sakerna som standard - men se till att aktivera Direktöverföring med en app som Google+, Dropbox eller Facebook så att du har en säkerhetskopia av dina foton! Avancerade användare kanske vill använda ett lokalt säkerhetskopieringsverktyg, men de flesta behöver inte.

Lämna en kommentar