Ska en nybörjare fotograf köpa en DSLR på grundnivå och börja lära sig? Ska han hoppa direkt in i semi-pro- eller pro-level-kamerorna så att han inte behöver köpa en ny kropp efter att ha lärt sig grunderna?

Jag erkänner att jag är minst 5 år sen med att svara på den här frågan men jag kommer att vända på den, nämna exempel där denna tankesätt faller sönder.

Om jag vill bli en racerförare, ska jag köpa den snabbaste och mest kapabla bilen jag kan köpa och hoppas att jag kommer framåt tillräckligt långt för att dra nytta av dess kapacitet ELLER bör jag börja med en mindre bil och utveckla mina körförmåga? Ja, jag måste sälja en bil innan jag köper en annan, men tänk om det visar sig att jag aldrig kommer att bli en konkurrenskraftig racerförare? Var det värt att gå high-end från början?

Vad händer om ... jag ville bli en internationell rockgitarrist? Ska jag gå efter den allra bästa gitarr och hoppas kunna växa in i den? Tänk om det visar sig att jag är hemsk? Var det ett slöseri att köpa den bästa gitarren? Skulle jag lära mig snabbare om jag gick till toppen först?

Vad sägs om något mindre prickigt. Vad händer om jag vill måla som mästarna som målningar hänger på museer? Skulle det vara vettigt att köpa de bästa borstar, färger och duk istället för en startpaket? Vad händer om jag är hemsk? Var det värt de extra pengarna?

Det är samma sak inom fotografering.

Det finns en mycket vanlig missuppfattning att mina resultat är beroende av kameran, inte fotografens upplevelse. Det här är inte som att köpa den snabbaste datorn där ”ny” = ”bättre”! Skulle det förvåna dig att lära dig att det finns framgångsrika fotografer år 2020 som använder ... filmkameror? Jag har sparkat runt idén att antingen reparera min Pentax ME Super 35mm filmkamera eller gå i mediumformat - det finns en intensiv glädje och tillfredsställelse i processen, inte riktigt utrustningen.

Jag fotograferar för närvarande med en "pro" -kropp Pentax K-1, 36Mp, full bild ... ett odjur (det är 10% tyngre än jämförbara kameror från Nikon och Canon). JAG ÄLSKAR DENNA KAMERA !!!

Dock…

Observera att jag började med en begagnad Nikon D60 2012 och sedan flyttade till en ny Nikon D5300 som har 196,385 5 på slutartalet (faktiskt antalet bilder jag har tagit). Slutartalet på D00x150-serien är rankat för 200k men 200k är vanligt. När jag stängde in på 1k; 2) Jag lärde mig fortfarande saker om det och 5300) mitt liv skulle vara bra om jag hade köpt en annan D5500 men förmodligen skulle gå till D5600 eller, kanske, DXNUMX.

Så varför K-1, som var nästan 4 gånger så dyr som D5500 / D5600? Okej, delvis nyfikenhet. Jag har hört så mycket om hur underbara Full Frame-kameror var och efter att ha ägt en "Full Frame" Pentax-filmkamera var jag nyfiken. Jag är också en "volymskytt". Jag tar mellan 50,000 60,000–196 4 foton / år. 1k + ackumulerades på mindre än fyra år. Under mitt första år med K-58,000 var min slutartid drygt 1 300. K-200: s slutartal är 3k Vs. 610k för Nikons 750-siffriga helramskroppar (D810, D500, D6,000) eller 5k för de bästa $ 1 Nikon D810. K-60 har samma sensor som D810 så jag får fantastisk bildkvalitet för bara ~ XNUMX% av kostnaden för en DXNUMX.

Hur som helst, jag arbetade mig upp från en fin startkamera i D60 till en fin mellannivå D5300 till K-1. Jag har alla tre kamerorna - alltid bra att ha säkerhetskopior. Även om jag älskar min K-1, om något hände som att jag inte kunde använda det, vet jag att jag kunde få ut nikonerna och få ut det mesta av dem ... eftersom jag lägger tid på att känna dem framåt och bakåt. De skulle fortfarande inte ge mig de resultat jag får med K-1, men om jag känner till dem så väl skulle bilderna vara helt acceptabla.

Beviljas, ingen har något realistiskt värde när det gäller återförsäljning, men det är inte poängen. Endast a lura skulle gå ut utan reservkameror och om jag träffade någon som ville prova att skjuta en DSLR skulle jag hellre lämna dem någon av Nikonerna.

Bortsett från ego / skryter, kommer en nybörjare inte få fördelen av en "pro" kropp tills om / när deras färdigheter matchar kroppens nivå. Jag är förmodligen runt 100 1 på K-XNUMX: s slutarantal, men jag vet att det kommer att ta ett tag tills mina färdigheter stiger till sin nivå. Oroa dig inte för återförsäljningsvärde om du köper en DSLR. De håller sitt värde bra.

Tillbringa din tid med att lära dig grunderna för fotografering (t.ex. ”Exponeringstriangel”, komposition, linser). "Varför" av avancerade, "pro" -kroppar kommer att vara mycket mer meningsfullt när du lär dig grunderna och övar dem. Lär dig definitivt hur du redigerar foton !! Även med K-1 och en Photoshop-användare sedan '96 redigeras varje enskilt foto. Jag spenderar lika mycket eller mer tid på redigering som fotografering. Underskatta aldrig redigeringsvärdet!

Ha så kul! 🙂

Lämna en kommentar