Ska en nybörjare fotograf köpa en dubbelsatslins med Nikon DSLR eller köpa en primallins med enlinssats?

Intressant fråga med några bra svar. Jag vet att min första kamera var en Kodak Ektra 1 med dubbla linsfunktioner.

Jag hade ingen verklig förståelse för kvalitetsbilder. Användning av bländare, skärpedjup, Bokeh, vigering. . . men med förmågan att rama in ett bra tag skulle jag använda teleinställningen i vissa fall och den andra linsinställningen för de andra bilderna och den känsla jag ville väcka. Senare fick jag en Mamiya NC1000, 35 mm med en 50 mm lins och en 135 mm fast teleobjektiv.

Med den här kameran och linserna sköt jag i bländarläge och fick en större förståelse för min utrustning och kvaliteten på mina bilder förbättrades därefter. Min Canon AE1 hade liknande linser, men jag sköt mest med slutartidsprioritet och lärde mig därför mer om fördelarna och hur jag kan manipulera min kamera för att uppnå önskad bild.

När jag började tillhandahålla mina tjänster på professionell nivå bytte jag till Nikon och valde N90-talet (jag är inte en Nikon är bättre än ... typ av kille. Det är vad man vänjer sig vid och vet hur man använder. OCH linserna jag hade hjälpte mig att hålla mig i ett läger för att inte behöva investera i allt kringutrustning!)

Vilket gav mig mer kontroll, belysningskontroll som jag inte hade tidigare via både kameran och Nikons "Speedlight" -blixtsystem. (Canon har en lika imponerande avancerad belysningskontroll) Jag köpte den här kameran som en "body only" -försäljning och köpte ett Nikkor 24–120 mm zoomobjektiv och en Nikon SB28-blixt. Jag var i himlen! Efter att ha lärt mig hur man använder de olika komponenterna / inställningarna, mycket bra redskap och en hunger för att lära mig mer blev jag bara livligare och livligare. Denna kamera gav mig mycket mer latitud med min vitbalans, ISO-intervall för att nämna några. Hade jag förstått dessa saker bättre tidigare kunde jag ha åstadkommit mycket mer med några av mina tidigare kameror. Mina N90s var supersnabba, jag kunde trycka på den ännu snabbare och gjorde det när jag sköt sportevenemang som HS-fotboll, basket, fotboll och på några motocrossevenemang.

Det är verkligen min poäng i allt detta. Det kit du väljer kan påverkas i hög grad av din förväntade användning. Mina första 2 kameror var mestadels människor, landskap, buggar, djur. . . Jag tog Mamiya och Canon till Europa och blev älskad att skjuta "gamla" saker som slott, fartyg, historiska platser tillsammans med bilder av människor, landskap, insekter och djur!

Sedan kom digitalt. Tack och lov var jag ganska bra på att förstå förhållandet mellan de olika inställningarna jag kunde använda, eftersom många fotografer innehållsfotograferar i "Programläge". Och få några fantastiska bilder på det sättet.

Jag köpte en D70 (bara 5 MB bilder!) Tillsammans med en kitlins (jag har inte den längre, men jag tror att det var en 18–55mm f3.5–5.6.) Och lade till en fast 300mm f3.5 –5.6 (som mötte sin bortgång i Yellowstone när jag hade bråttom att komma ut ur ett bisonsfokus och av misstag sparkade ett ben på mitt stativ och tippade det!)

Vid den tiden fotograferade jag min D200 som ökade min bildstorleksförmåga upp till 8 mb medan jag också uppgraderade till en bättre hastighetslampa och lade till ett 100–400 mm f4 zoomobjektiv. Jag älskade det, hade några fantastiska bilder och bra minnen.

DEN stora Teton. När jag väl hittat den här platsen gick jag tillbaka 3 gånger om dagen under en hel vecka och fångade varje nyans av förändring från solens läge, väder, vattens klarhet. . .

Jag kallade honom "Oxbow Ben" efter att ha hittat honom vid dagpaus och stannade hos honom i nästan 5 timmar. Denna exakta plats ligger vid Snake River, mellan Jackson Hole, Wy och Yellowstone National Park och det är där Ansell Adams sköt sitt berömda "Oxbow-Bend" -foto i B&W.

Ben och jag blev relativt bekväma med varandra.

Med min D300 (fortfarande bara 13 mb-kamera) uppgraderade jag flera av mina linser till f2.8 fasta bländare, som min 105 mm mikrolins, och fick igen mer latitud och önskade effekter.

Under en fotosafari i Afrika hade jag min D200 och min D300 med min nya 70–200mm f2.8 och en 1.7x omvandlare som gjorde dessa bilder på 520mm möjliga.

Jag måste erkänna att jag blev lite upphetsad att dela några av mina favoritbilder. Men för att upprepa vad jag sa tidigare, vad din skicklighetsnivå är, vilken typ av bilder du tar och din entusiasm för fotograferingen spelar en stor roll i vilken "startpaket" du går med. Om det mest är för semester, ögonblicksbilder eller speciella tillfällen kommer någon av de stora namnskamerorna och deras kit att ge dig mycket latitud och mycket att lära dig.

Jag skulle spara mina pengar tills du är säker på att det här kommer att bli mer än en passande fantasi. Det var därför jag skrev min kamera / linsprogression. Jag har haft turen att ha tjänat tillräckligt genom mitt arbete för att jag har byggt upp en gruppering av redskap som passar mig bra. När du är säker, spara sedan och köp de bästa lins-, kropps- och kringutrustningen du har råd med. Sedan njut!

Lämna en kommentar