Ska fotografer ge alla sina bilder till sina kunder? Om jag till exempel skjuter 150, ska jag ge alla 150 med några helt redigerade?

”Ska fotografer ge alla bilder till sina kunder? (Ex. Om jag skjuter 150, ska jag ge alla 150 med några helt redigerade?) ”

Fotografer ska tillhandahålla vad deras kontrakt kräver för sin klient. Om ditt kontrakt säger att du kommer att tillhandahålla alla bilder, ange alla foton - även de som är suddiga eller på annat sätt defekta (t.ex. ett foto av gräset eftersom du av misstag trycker på avtryckaren medan du håller kameran riktad mot marken).

Om ditt kontrakt kräver ett visst antal bilder, ange dem. Om ditt kontrakt kräver en viss procentandel av bilderna, ange dem.

Generellt sett går jag med på att tillhandahålla en viss minsta antal fotografier. Efter att ha tagit händelsen kommer jag att gå igenom och ta bort bilder som inte är i fokus eller på annat sätt felaktiga (jag dök en dag och dubbelkontrollerade inte autofokus / manuell fokusknapp och den var inställd på manuell fokus, så om en dussin bilder var ur fokus innan jag satte på mig glasögonen och märkte problemet) och färgkorrigerade resten. Jag ger dem till klienten utan att redigera mycket (jag kanske rätar ut ett foto eller beskär något för att belysa ett intressant ämne). När klienten svarar med de foton de är intresserade av gör jag mer redigering efter behov för att avsluta dem.

Jag inkluderar alla återstående "råa" foton eftersom jag inte vet vad kunden tycker är intressant. Jag sköt ett evenemang förra året med huvudämnet framför och mitt i ramen. Klienten frågade om jag kunde zooma in på ett motiv i bakgrunden, eftersom det var det sista kända fotografiet av hennes far (han dog några veckor efter händelsen). Jag kunde få ett beskuret foto av honom ur skottet. Jag trodde att det var något på den korniga sidan, men klienten grät när jag gav det till henne. Hon älskade det!

Så ... ge vad du säger att du kommer att ge. Jag skulle inte föreslå att erbjuda varje skott, fastän. Klienten litar på dig tillräckligt för att skjuta evenemanget - han / hon borde lita på din bedömning när han bestämmer vilka foton som är tillräckligt bra för att dela.

Lämna en kommentar