Ska jag studera fotografi?

Är att lära sig fotografering värt det?

När jag var åtta år lärde jag mig fotografering för att kunna planera bordslandningar med mina raketer. Jag byggde min egen kamera från en kasserad Kodak-boxkamera och utvecklade filmen i mitt mörka rum med min mammas bakrätter. Ja, det var värt det.

64 år senare är fotografering lika ny och spännande som då. Däremellan har det varit ett verktyg, ett sätt att lära sig, ett sätt att komma ihåg, tjäna pengar, fantastiska mina vänner, ha kul och göra konst.

Det finns hundratals typer av fotografering. Vissa, som att skjuta bröllop eller annonser, är ett hantverk som kan stiga till konst i rätt händer. Vissa är tekniska, som ett projekt som jag gjorde för att fotografera insidan av en kärnreaktor några sekunder innan den gick till Tjernobyl.

Jag lärde mig fotografera i Ansel Adams konstnärliga fotspår, en av de mest ansedda fotograferna i modern tid. Hans lärdomar gick förlorade för fotografering och för mig i 50 år. Först nyligen, med tillkomsten av den moderna smarttelefonen, har det blivit möjligt att öva hans metoder igen. Min fotografering föddes för bara två år sedan och lanserade mig på en helt ny konstnärlig väg.

Nyligen studerade jag neurobiologi med målet att utveckla nya metoder för människor att interagera med datorer med hjälp av AI. När jag började tillämpa mina teorier på fotografier började människor kommentera att de såg ut som målningar. Jag hade av misstag upptäckt en nervomkopplare i det omedvetna sinnet som kan slås på och av med designen av fotografier. Det ledde till vetenskapliga artiklar och en ny karriärväg.

Fotografier är också minnesankare. Du kan hämta minnen från fotografier som är associerade med platser och händelser förutsatt att du har en koppling till dem - med andra ord, om du har tagit dem och tittat på dem några gånger senare för att ställa in minnet. Du kan känna igen bilder på så lite som en tiondel av en sekund. Att veta hur man använder dem för detta öppnar många dörrar, professionellt, konstnärligt och personligt.

Idag har nästan hälften av människorna i världen smartphones med kameror. De lär sig alla de facto fotografering. Att förstå grunderna för hur det fungerar kan bara hjälpa till att förstå och använda fotografering i den moderna världen.

Att lära sig fotografering handlar bara lite om fysik och teknik, inte svårare än att lära sig att köra bil. Med moderna smartphones finns det ingen anledning att slösa bort din tid på att lära dig de ojämna och föråldrade DSLR: erna.

Som en bil handlar fotografering inte om själva enheten utan om vad du kan göra med den. En bil tar dig nästan vart du än vill och fotografering.

Om du vill lära dig snabbt, gå in på Instagram, identifiera personer vars fotografi du tycker är hett och följ dem. Ta reda på hur de gör sina bilder och kopiera sin stil. Utveckla sedan din egen uttrycksstil.

Så ja, det är mycket värt att lära sig fotografering.

Lämna en kommentar