Vad är den bästa inställningen för inomhusfotografering?

Det finns inga “bästa” inställningar. Det är bara de som ger dig rätt exponering och den kreativa effekt du vill ha för en viss situation.

Det finns tre ben i exponeringstriangeln:

  1. Öppning. Bredare bländare (lägre f / stopp) släpper in mer ljus och har ett grundare skärpedjup (DoF). Smalare bländare släpper in mindre ljus och har djupare DoF. Med bländarprioritetsläge kan du välja en bländare och kameran väljer slutartid.
  2. Slutartid. Långsammare slutare släpper in mer ljus och suddar rörelse. Snabbare slutare släpper in mer mindre ljus och fryser rörelse. I slutarläge kan du välja slutartid och kameran väljer bländaren.
  3. ISO. Lägre ISO är mindre känslig för ljus och har mindre brus / korn. Högre ISO är känsligare för ljus och har mer buller / korn. Auto ISO-läge väljer den lägsta ISO-inställningen baserat på bländare + slutartid.

Du använder alla tre elementen i exponeringstriangeln för att kontrollera de saker du vill kontrollera (rörelse, DoF och korn / brus)

Låt oss säga att jag fotograferar inomhus med ett 135 mm f / 2.0-objektiv på en fullbildskamera. Det betyder att min minsta slutartid är 1/135, avrundad till 1/160. Om jag skjuter med en långare slutartid än så måste jag använda ett stativ.

För ett enskilt porträtt med tillgängligt ljus vill jag ha en mycket grund DoF så jag vill använda en slutartid på 1/160 och f / 2-bländare. Eftersom jag behöver styra både slutare och bländare sätter jag kameran i manuellt läge. Det betyder att för att få rätt exponering måste jag sätta ISO i autoläge så att kameran automatiskt väljer det lägsta ISO för de aktuella ljusförhållandena. Annars måste jag använda en kontrollerbar ljuskälla (blixt) för att ge mig exakt rätt mängd ljus för min manuella ISO-inställning.

Om jag nu vill ta ett gruppporträtt behöver jag alla i fokus så jag väljer en mycket smalare bländare (f / 11) och lämnar slutaren ensam och håller den i automatisk ISO.

Om jag inte brydde mig om DoF skulle jag bara sätta kameran i slutarprioritetsläge 1/160 och låta kameran välja en bländare och ISO-kombination.

Låt oss säga att jag vill ta ett närbild av ett blomsterarrangemang och jag vill ha maximal kvalitet och ett mycket djupt skärpedjup. Jag vet att det kommer att bli en lång exponering så jag lägger kameran på ett stativ. Jag sätter kameran i slutarprioritetsläge, ställer in bländaren på f / 22, min ISO till 100 och slår på spegellåsning och självutlösaren för att eliminera kameraskakningar. Kameran väljer automatiskt rätt slutartid för denna ISO och bländare.

Lämna en kommentar